Прочитај ми чланак

Удар на буџет: Стиже нам талас поскупљења

0

Београд -- Због промене акциза грађане Србије почетком 2017. очекује нови удар на кућни буџет. Од један до три одсто више продаваће се увозна козметика, кондитори, пића.

eko-poskupljenja

Иако се у јавности спекулисало да ће домаћа жестока пића бити опорезована по веома високој стопи по 192 динара по литру, то се ипак неће догодити. Министарство финансија је предложило Влади да се акцизе на домаћа алкохолна пића не повећавају. Вишенедељна стрепња оних који пеку ракију, а можда још већа оних који је пију, показала се безразложном. Држава уопште неће повећати акцизе на домаћа алкохолна пића, а посебно не за 200 динара по литру, како се причало.

Грађане Србије од јануара чека талас поскупљења, а новим вишим ценама, сада је већ извесно, најпре ће бити погођени пушачи, пишу Вечерње новости.

За шест до седам динара због раста акциза поскупеће кутија цигарета, скочиће цена кафе и неких увозних производа, али произвођачи и увозници не могу да прецизирају за колико. На списку виших цена наћи ће се увозна козметика, кућна хемија, кондитори, нека пића, како незванично трговци кажу бар од један до три одсто, а у неким случајевима и више.

За дуван је припремљен нови петогодишњи календар према којем ће акцизе и наредних година бити постепено повећаване на сваких шест месеци, као и до сада. Према новом предложеном акцизном календару, цене цигарета од почетка наредне године само по основу раста фиксне акцизе поскупеће за два динара по паклици.

А, када се томе дода и ПДВ од 20 одсто, као и пропорционална акциза од 33 одсто од малопродајне цене, онда се то оптерећење повећава.

“То значи да ће паклица цигарета да поскупи не два, већ пет до седам динара зависно од врсте цигарета”, кажу у дуванским компанијама и не желе да прецизирају за колико ће и када подићи цене.

“Да ли ће се то аутоматски прелити на цене остаје да се види. У ранијем периоду, углавном су се заокруживале цене, поскупљења су ишла на пет или 10 динара. Повећање цена цигарета ићи ће поступно, два пута годишње”, додају они.

Уместо досадашњих 62 динара, фиксна акциза у наредних шест месеци почев од 1. јануара износиће 64 динара, потом сваких пола године повећаваће се по 1,5 динар, што је умањење у односу на претходне циклусе.

Истовремено, пропорционална акциза остаје непромењена за ову годину и износи као и раније – 33 одсто од малопродајне цене. Да ли ће тако остати убудуће, остаје да се види, када буду познати детаљи око новог акцизног календара. Сад треба да га одобри Влада и Скупштина усвоји у пакету са буџетом.

У Европској унији висина минималне акцизе је 90 евра на 1.000 цигарета, док у Србији она износи 50 евра. Горан Пекез, директор корпоративних послова „Јапан тобако интернешенала“ каже да су све земље прошле кроз исти процес прилагођавања ЕУ, додајући да су њима дате четири године по приступању да се ускладе.

Почетак наредне године обележиће и поскупљење црног напитка. Цена сирове кафе до краја године повећаће се до 28 одсто, што ће утицати на цене у малопродаји. На скок цена сирове кафе утицао је слабији род у Бразилу, поготово дефицит сорте коју користи локална индустрија кафе, за трећину слабији род у Вијетнаму. Због свих тих утицаја, кафа у малопродаји је у тренду поскупљења широм света, па и у Србији.