Прочитај ми чланак

БЕОГРАД КАО ПРЕ 70 ГОДИНА: Враћа се трамвај на Теразије

0

Градски менаџер Горан Весић најавио је да измена пројекта реконструкције Трга Славија предвиђа и увођење шина у Улицу краља Милана.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Градски менаџер Горан Весић најавио је да измена пројекта реконструкције Трга Славија предвиђа и увођење шина у Улицу краља Милана.

То би, каже он, значило поновно успостављање трамвајског саобраћаја према Калемегдану.

Он је навео да је идеја да од Славије, преко Краља Милана, Теразија, Трга републике и Васине улице до Калемегдана (Доњи гарад) саобраћа трамвај на линији 1.

Трамвај број 1 био је прва линија градског превоза у Београду 1892. године, када је осам трамваја са коњском запрегом повезивало деоницу од Калемегдана до Славије. На истој траси, 1947. године уводе се тролејбуси, а трамваји одлазе у прошлост.

„Осим тога продужила би се и линија 6, па би од Ташмајдана наставила даље на Трг Николе Пашића, Теразије, Трг републике, Васину, Калемегдан и Пристаниште. Трамваји ће се уклопити у концепт пешачке зоне, а Теразијама вратити велелепни изглед какав су изгубиле пре скоро 70 година, уклањањем шина и у увођењем тролејбуса“, истакао је Весић за Блиц.

Он је појаснио да ће реконструкцијом Славије шине остати у том кругу, а наставак изградње уследиће тек у другој фази проширења пешачке зоне када ће Теразије, Краља Милана и Трг Николе Пашића бити резервисани само за шински превоз, такси возила и пешаке.

„Пре тога у првој фази, кроз Краља Милана и Теразије биће уведени електробуси. Набавком четрдесетак возила, они ће саобраћати на линијима 19, 21, 22 и 29 и такво стање потрајаће све док их у центру не одмене трамваји. Такође да би смо поново увели трамваје преко Теразија потребно је направити и скретнице у Улици Тадеуша Кошћушка, да се изгради три километра двоколосечне пруге и купи 16 нових трамваја, а електробуси на поменутим линијама добију нову окретницу на Славији, поред Народне банке“, прецизирао је градски менаџер.

Он је закључио да постоји могућност да трамваји на новој деоници возе без контактне мреже, јер у нове „шпанске” трамваје могу да се уграде кондензатори, што им омогућава да иду без напајања.