Прочитај ми чланак

КАСТРО НИЈЕ ВОЛЕО ТИТА јер се Броз понашао као наследник британске краљице

0

Некадашњи кубански председник Фидел Кастро који је умро у 90. години живота никада није имао посебно добре односе са председником бивше Југославије Јосипом Брозом Титом.

tito kastro

Некадашњи кубански председник Фидел Кастро који је умро у 90. години живота никада није имао посебно добре односе са председником бивше Југославије Јосипом Брозом Титом.

Упркос коректним односима које су имали, Тито је нервирао Кастра који му је замерио раскошан начин живота као и уживање у храни, пићу, скупој одећи и бескрајним забавама.

Медији су писали да је Кастро, који се облачио скромно како би показао блискост са радницима и сељацима, сматрао да није исправно што се Тито понаша као да је „трећи по реду наследник британске краљице“.

Поред различитих погледа на стил живота, Кастро је Титу замерао јер је на неки начин издао револуцију продавањем оружја Фулгенциу Батисти. Иначе, Батиста је био сива еминенција у периоду од 1933. до 1940. године на Куби. Од 1940. до 1944. био је председник, а други пут се на власт попео кроз пуч, владавши од 1952. до 1959. године.

Поред овога, аналитичари наводе да постоји још једна разлог због којег двојица лидера нису били претерано блиски. Наиме, њихов однос се може повезати са различитим менталитетима јер је Тито био стари револуционар средњоевропског кова који је имао потребу за промоцијом.

То је уједно и разлог због којег се Тито никада није одрекао свог накита, скупих одела и комплетног луксуза који га је окруживао. На другој страни Кастро је био класничан латиноамерички револуционар.

Занимљива је прича и о упознавању Броза и Кастра. Њих двојица упознали су се 1969. године у згради Уједињених нација тако што је кубански председник пришао Титу којег је у том тренутку веома поштовао. Убрзо након тога уследили су билатерални састанци на Брионима и у Хавани.

Југославија и Куба одржале су добре односе упркос томе што су Тито и Кастро имали различите ставове 1979. године на Ссмиту несврстаних у Хавани и то на питању одбране изворних начела несврстаних.

Поједини аналитичари сматрају да је неслагање било исценирано како би Југославија добила подршку САД, а Куба подршку Русије. Ипак, Кастро је био је један од ретких политичара који није присуствовао Титовој сахрани.