Прочитај ми чланак

РОЈТЕРС „ИСПЕГЛАО“ Новакове и Ендијеве успехе

0

Намерно или не, сумирајући тениску 2016. годину, водећа светска новинска агенција Ројтерс потрудила се да "поравна" Ђоковићеве и Марејеве успехе.

a

Намерно или не, сумирајући тениску 2016. годину, водећа светска новинска агенција Ројтерс потрудила се да „поравна“ Ђоковићеве и Марејеве успехе.

Са нескривеном намером или случајним превидом, тек водећа светска новинска агенција „Ројтерс“ успела је у свом статистичком осврту на тениску сезону 2016. да доведе успехе и неуспехе (1) Ендија Мареја и (2) Новака Ђоковића у приближно исту раван.

Колега Мартин Херман потрудио се да анализира резултате двојице најбољих тенисера света након њиховог великог финала сезоне у Лондону, где је Мареј потврдио да се налази у бољој форми од Ђоковића и резултатом 6:3, 6:4 стигао до прве титуле на АТП финалу, чиме је одбранио прву позицију на светској ранг листи до 2017. године.

У исто време, Херман је успео и да сакрије добар део Ђоковићевих подвига у првој половини године, чиме је – намерно или не – допринео утиску да је Мареј био нешто успешнији у поређењу са пријатељем, вршњаком, али и прилично трофејнијим и успешнијим ривалом.

Прво ћемо навести све податке из Ројтерсовог осврта на 2016, а потом и неколицину Ђоковићевих подвига који нису поменути.

Титуле:

Мареј 9 (рекорд каријере)
Ђоковић 7

Однос победа и пораза:

Мареј 78-9 (рекорд каријере)
Ђоковић 65-9

Најдужи низ победа:

Мареј 24 (још актуелан)
Ђоковић 14

Зарађен новац:

Мареј: 13,32 милиона долара
Ђоковић: 12,63 милиона долара

Најсветлији тренуци:

Мареј: Освојио трећи грен слем на Вимблдону, одбранио Олимпијско злато, победио Ђоковића на Мастерсу у Риму, пласирао се у финале Ролан Гароса где је изгубио од Ђоковића. Попео се на прво место АТП листе 7. новембра, први пут у каријери, поставши најстарији играч којем се домогао „Броја 1“ од Џона Њукомба 1974. године. Освојио АТП финале сезоне први пут и постао први Британац који је задржао „Број 1“ на крају сезоне од када је уведен овакав систем бодовања (1973).

Ђоковић: Освојио Ролан Гарос први пут и постао осми тенисер који је комплетирао сва четири грен слема. Током Ролан Гароса постао први тенисер са више од 100 милиона долара зарађених од тениса. „Пробио“ 200 недеља на првом месту на АТП листи. Изједначио се са Ројом Емерсоном по броју грен слем титула (12). Трећу годину заредом комплетирао „дуплу круну“ на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију. Постао трећи активни играч са 700 победа, поред Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Иако су заиста обојица били импресивни током 2016, а судећи по форми и резултатима од Ролан Гароса нема дилеме око тога да ли је Мареј заслужио да буде „Број 1“ или не, неке „ситнице“ из Ђоковићевих „хајлајтса“ заиста неправедно недостају:

Ројтерс је интернационална новинска агенција основана у Енглеској, чије је седиште и даље у Лондону. Извршни директор Ројтерса је познати амерички новинар, адвокат и аутор Стивен Џеј Адлер.

– Освајањем Аустралијан Опена шести пут (рекорд у Опен ери), а потом и Ролан Гароса први пут, Ђоковић је постао актуелни шампион на сва четири грен слема што никоме пре њега није пошло за руком, такође у Опен ери.

– Ђоковић је у 2016. години поправио сопствени рекорд из 2015. по броју освојених АТП поена – 16.950, што је далеко најбољи резултат свих времена.

– У исто време, Ђоковић је направио највећу разлику између првог и другог на АТП листи која је у једном тренутку износила скоро дупло. Заправо, у том тренутку други Мареј и трећи Федерер заједно нису имали бодова колико и Ђоковић.

– Ђоковић је током 2016. године стигао до позитивног скора и у мечевима са Федерером и у мечевима са Надалом, тако да тренутно у „Биг 4“ друштву има бољи скор од све тројице ривала.

– Новак је 2016. постао тенисер са највише Мастерс титула (30), престигавши Надала на првом месту (28). Од реформе Мастерс календара 2009. године, Ђоковић је ове сезоне стигао до 26. титуле у Серији 1.000, Надал остао на 16, а Мареј уписао 12. у низу.

– Ђоковић се током 2016. године пет пута састао са Марејем и остварио три победе од чега су две у финалима грен слем турнира, у Мелбурну и Паризу, а једна у финалу Мастерса, у Мадриду. Мареј има две победе у финалима Мастерса, у Риму и Лондону, тако да је скор између њих двојице сада 24-11 у корист српског аса.

Ниједан од ових заборављених „хајлајтса“ Ђоковићеве 2016. не значи да Мареј није заслужио да буде први, напротив, већ само сликовито показују како се вештим али селективним коришћењем чињеница и тачних података читалац, на крају, може постићи (не)жељен ефекат.