Прочитај ми чланак

Примирје у Скупштини, Гојковићева „и даље размишља“

0

Београд -- Посланици скупштине Србије наставили су заседање у сенци прошлонедељних инцидената, а председавајућа Маја Гојковић је најавила колегијум о раду парламента.

Танјуг

Танјуг

Председница Скупштине рекла је да покушава да закаже седницу Колегијума на којој би се разговарало о будућем раду парламента, али да ће то учинити кад добије потврду свих шефова посланичких група о учешћу и сагласност да се разговара о основној улози парламента.

Како јавља репортер Б92, иако је било времена за посланичка питања, овог пута су посланици током дана углавном разговарали о дневном реду.

Парламент је тако показао да има и друго лице – оно које је пре четири дана требало да буде прво лице скупштине. Председница се пре доласка на радно место питала: „Ако би дошло до неке велике туче и немилих догађаја у парламенту, ко зна како би се то рефлектовало на улици“, а онда посланицима упутила помирљиву поруку.

„Данас сам спремна да сви осим мене будете у праву, само да радимо“, рекла је Маја Гојковић.

Дневни ред са амандманима пре свега на закон о спречавању насиља у породици се поштовао, али је прича о недавним инцидентима била актуелна у холу скупштине – ко је крив. Покрет Доста је било ће тражити реакцију Уставног суда због, како кажу, кажњавања посланика без икаквог образложења.

„Онај ко говори о насиљу, он и призива и ствара климу у друштву и то са нама и са опозицијом нема везе. Врло је једноставно имати ред у скупштини, тако сто ће председавајући спречити вређање, неће дозволити да посланици једне други називају именима као што су лопужа, познати криминалац и да се дозволи нормална дискусија“, каже лидер ДЈБ Саша Радуловић.

Напредњаци негирају да има њихове одговорности за лошу атмосферу у скупштини. Заменик шефа посланичке групе Владимир Орлић поручује да се сукоби више не смеју дозволити. Орлић поручује да је јасно ко је одговоран за инцидент у петак по подне.

„ДС, а у првом реду Балша Божовић, данас демонстрира један нови ријалити у покушају да уђе у Скупштину, саопштењима у реалном времену где се налази, ко му је шта одговорио, забављајући јавност преко друштвених мрежа. Непосредно је он одговоран за све шта се догодило у петак поподне, јер је злоупотребио једну важну и осетљиву тему“, каже Владимир Орлић из СНС.

Божовић у одговору објашњава да данас није могао да уђе у скупштинску салу због мере удаљења која није у складу са пословником.

„Не могу да се осетим кривим само зато што сам тражио да се осудио Маријан Ристичевић. Тражио сам да се одбрани достојанство парламента. Потпуно је беспотребно заоштравати ситуацију“, каже Божовић.

Председница парламента није прихватила идеју демократа да се сазове Колегијум шефова посланичких група на коме би се осудило понашање посланика Ристичевића. Гојковићева каже да је, уместо нове свађе и осуде појединца, потребан колегијум са темом како треба да изгледа парламент и шта је његова улога. Покушаће да га закаже.

„Хоћу колегијум такав да буду сви шефови посланичких група на њему. Ја и даље размишљам, узела паузу од пет дана, али ја и даље размишљам чему све ово води“, каже она.

Иначе, на конференцији за медије покрета ДЈБ у холу скупштине Саша Радуловић није дозволио новинарки ТВ Прва да постави потпитање.