Прочитај ми чланак

Нови закон у Србији: Пазите шта говорите о Сребреници, јер можете у затвор!

0

Негирање геноцида убудуће ће се у Србији кажњавати и то са шест месеци до пет година затвора. Ову новину доноси предлог Закона о изменама и допунама Кривичног законика који је од уторка у скупштинској процедури.

610871_tan2016-10-6-133145278-5_f

Иста казна, по овом документу, следује и све оне који геноцид, за који постоји правоснажна пресуда суда у Србији или Међународног кривичног суда, јавно одобравају и значајно умањују његову тежину.

– Ко јавно одобрава, негира постојање или значајно умањује тежину геноцида, злочина против човечности и ратних злочина учињених против групе лица или члана групе која је одређена на основу расе, боје коже, вере, порекла, државне, националне или етничке припадности, на начин који може довести до насиља или изазивања мржње према таквој групи лица или члану те групе, уколико су та кривична дела утврђена правноснажном пресудом суда у Србији или Међународног кривичног суда, казниће се затвором од шест месеци до пет година – стоји у новом ставу пет, члана 387 овог предлога Закона.

Ово, наиме, значи, да по овом предлогу неко може добити казну затвора каже да Сребреница није геноцид иако ју је Хашки трибунал, као Међународни суд, прогласио геноцидом, објашњава за „Телеграф“ председник Информационо-документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

Он изражава наду да ће се овај став мењати:

– Мислим да ће се тај члан “брусити”. То су, по мени, уступци нашем путу или цена нашег пута за улазак у Европску унију пошто то постоји и у другим цивилизованим државама. Кад је реч и Сребреници имамо пресуду суда у Хагу, а то је мени као правнику када бих судио неком на првом месту било довољно јер је противно утврђењима Хашког трибунала или неког суда у Србији.

Он истиче да није за овакву формулацију.

– Ако има разума и памети, у тој форми она не би требало ни да се изгласа. На тај начин, ускраћујете право, онемогућавате уопште, на било ком нивоу, у расправама, чак и у Парламенту да се критички осврћем на пресуду ако имамо правоснажну пресуду трибунала у Хагу, иако сви знамо да је то више политичка установа.

Влада Србије је предлог овог закона усвојила на последњој седници која је одржана 9. новембра, а затим текст документа проследила у Скупштину Србије да о њему одлучују.

Планирано је да се све измене из овог закона почну да се примењују 1. јануара 2017. године, изузев четири члана која ће почети да важе 1. марта следеће године, и једног који ће ступити на снагу осам дана од објављивања у Службеном гласнику.