Прочитај ми чланак

КАКО СУ СКУПЉАЧИ СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА уништили подморницу САД и ратне бродове ВБ

0

Пропелери су најчешће први делови олупина на мети крадљиваца, направљени су од легуре бронзе која вреди више од 2 хиљаде фунти по тони. Олупине припадају земљи у којој су биле регистроване, а међународни поморски закони забрањују склањање олупине без званичне дозволе те земље. Сакупљачи сировина користе и експлозиве.

6

Фото: Imperial War Museum – HMS Encounter

Пропелери су најчешће први делови олупина на мети крадљиваца, направљени су од легуре бронзе која вреди више од 2 хиљаде фунти по тони. Олупине припадају земљи у којој су биле регистроване, а међународни поморски закони забрањују склањање олупине без званичне дозволе те земље. Сакупљачи сировина користе и експлозиве.

Три британска брода и америчка подморница који су потонули током Другог светског рата уништени су од стране илегалних сакупљача секундарних сировина, јавља британски Гардијан.

Ова вест узнемирила је велики број ратних ветерана, историчара, али и влада које желе да очувају последње почивалиште морнара који су потонули заједно са својим бродовима.

Према прелиминарном извештају експедиције која је документовала потонуле бродове, а у који је британски лист имао увид, олупине ХМС Екстера, 175 метара дугачког крузера, као и разарача ХМС Енкаунтер готово су потпуно нестале са дна Јавонског мора.

Користећи опрему која ствара 3Д мапе морског дна, извештај показује да „тамо где су биле олупине сада је само велика рупа“.

Разарач ХМС Електра такође је био на мети скупљача метала, али је велики део олупине очуван. Америчка подморница Перч, чија је читава посада била заробљена од стране Јапанаца у потпуности је нестала, наводи се у извештају.

Три брода и подморница су потонули 1942. године током војне операција у Јаванском мору, када су јапанске снаге надјачале холандске, британске, америчке и аустралијске морнаре.

Прве вести о нестанку олупина појавиле су се након што је холандски министар одбране покренуо истрагу због нестанка три њихове олупине из истог мора.

„Ово скрнављење ратног гробља је озбиљна увреда“, навео је он у изјави за медије.

И Холанђани су до ових информација, чини се, дошли преко истог извештаја о којем пише Гардијан, а у ком се наводи да су места где су се налазили бродови Де Рујтер, Јава и Кортенаер сада празна.

7

Фото: Гардијан – 3D приказ места где се налазио HMS Ekseter

Експедиција је послата како би снимила потопљене холандске бродове пред 75. годишњицу Битке на Јаванском мору. Више од 900 Холанђана је погинуло у бици, укључијући и адмирала Карела Дормана, који је био холандски херој. План је био да рониоци ставе плочу на олупине које су лоциране 2002. године. Међутим скупљачи секундарних сировина су их престигли.
Догађај је изазвао бес холандске јавности, а екипа која је открила нестанак одлучила је да прошири претрагу како би испитали и друге олупине.

Британска амбасада у Џакарти информисана је прошле недеље о развоју догађаја, за који су, како то каже Енди Брокман, историчар и истраживач злочина на мору, сами криви.

„Мислим да Министарство одбране сматра да је спровођење активних корака у заштити истријских олупина Краљевске морнарице превише тешко и скупо“, рекао је Брокман.

„Међутим постаје све јасније да је такав став неприхватљив широј јавност, бар не ветеранима и њиховим породицама. Овај, последњи пример штете која је начињена морском гробљу из комерцијалних мотива, требало би да буде мотив за међународну акцију, предвођену владама Британије, Аустралије, Холандије и САД, чијих више од 2.000 војника почива на дну Јаванског мора“.

Потенцијална вредност металних олупина процењена је на стотине хиљада фунти.

Пропелери, најчешће први делови олупина на мети крадљиваца, направљени су од легуре бронзе која вреди више од 2.000 фунти по тони.

Брокман каже да олупине припадају земљи у којој су биле регистроване, а међународни поморски закони забрањују склањање олупине без званичне дозволе те земље.

Да би могли да изнесу делове олупина, објашњава Брокман, сакупљачи сировина користе експлозиве.

Прошле године малезијска морнарица приметила је чамац у близини једне од олупина и ухапсила 17 Вијетнамаца, од којих је неколико било под водом и уклањало делове старих бродова. У одвојеном инциденту ухапшена је вијетнамска посада која је у поседу имала маказе за гвожђе и кран.