Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ РАЗДОР МЕЂУ СРПСКИМ МУСЛИМАНИМА: Љајић – Зукурлић је хулиган

0
rasim-ljajic

Фото: Петар Марковић

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да остаје при одлуци да се кандидује за председника Србије.

Он је у интервјуу „Политици“ истакао да је претходно неопходно чути ставове коалиционих партнера, пре свега СНС-а, да би се видело да ли ће имати једног кандидата или ће странке моћи саме да учествују на тим изборима.

Према његовим речима, друга ствар која се појављује као препрека јесте „циркус“ који се прави од тих избора.

– Свако коме падне на памет, ко је устао на леву ногу, размишља да се кандидује. Себе сматрам озбиљним човеком да бих учествовао у неком циркусу с неким ‘шећеровским’, ‘јоги летачима’, који користе ову прилику да им се име појави у новнама или плакат виси на некој бандери – додао је Љајић.

Упитан у каквим условима ће се ти избори одиграти, у контексту безбедности, с обзиром на оружје нађено у Јајинцима и да се говори о безбедности премијера и његове породице, Љајић је рекао:

„Ситуација у Србији је стабилна, институције треба да обављају свој део посла, Та прича треба да се измести са насловних старана таблоида у институције и службе које које морају да дају своју оцену и суд. Ниједна ситуација не сме да се минимизира, или релативизије, и да се од ње праве шале. Шта год на крају било, не искључујући ниједан могући сценарио, треба да се изађе и каже о чему је заправо реч“.

Он је, такође, изразио збуњеност превеликим очекивањима у Србији од неочекиваног исхода америчке председничке трке.

bb

– Разумем да се људи радују поразу Хилари Клинтон, али не разумем оволику хистерију због победе Доналда Трампа – рекао је Љајић, оцењујући да је ова ситуација једна велика непознаница.

Упитан да ли је наша влада омашила у прогнозама када је премијер отишао на скуп Фондације Клинтон, он је рекао да то уопште није било сврставање и додао да је та конференција имала сасвим други смисао и поруку. „Шта је добитак од неучествовања? Нисмо позивали да се гласа за било кога, нити би то имало неког значајног ефекта“, указао је Љајић

За извоз „Фијата“ потребна и политичка воља

Љајић је у интервјуу за „Политику“ рекао да је наша преговарачка позиција када је реч о извозу „Фијата“ да задржимо почетни споразум који имамо са Русијом и који би се односио на цео евроазијски регион.

„Послали смо списак производа за које бисмо волели да буду на листи. Тражимо да се дода ‘фијат’, седам врста сира, живинско месо, цигарете и шећер“, рекао је он.

Како је објаснио, из Русије увозимо цигарете по царинској стопи од нула, а извозимо по стопи од 18 одсто.

„Такав је био првобитни споразум, тражимо да се та аномалија исправи. Са руске стране су нам дали наговештаје да неке производе неће прихватити, али ми ово тражимо“, рекао је Љајић.

На питање да ли Руси питају да ли је „фијат“ уопште српски производ, он каже да се поставља питање, али у овој фази то није тема.

Према његовим речима, постоји могућност да се „фијат“ извезе, кад су сировине претежно увозне.

„Зато што су они већ имали споразум са Вијетнамом који омогућује то за неке производе који немају 50 одсто домаће сировине. Ако постоји политичка воља да се то уради, то ће бити могуће“, истакао је Љајић.

Говорећи о „Телекому“, министар каже да је још рано говорити о трећем тендеру за приватизацију ове компаније и да никаквих разговора на ту тему није било.

Према његовим речима, разматра се да ли ће се ићи на избор стратешког партнера, продају мањинског пакета или неки трећи модел.

„Телекому је потребан свеж капитал да би издржао тржишну утакмицу. Одржавање постојаћег стања је најгоре“, истакао је он.

Како је додао, катастрофа за саму компанију била би да кренемо у нови покушај продаје већинског пакета, а да се посао не заврши успешно.

„Али, ако би неко понудио добру цену, не бисмо бежали од тога да продамо и већински пакет“, закључио је Љајић.

„Зукорлић је хулиган“

Потпредседник владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас да Свеопшти сабор исламске заједнице у Новом Пазару, који је био сазвао народни посланик и бивши муфтија Муамер Зукорлић, није никакав сабор, већ представа за публику у Београду по принципу „ја ћу вам правити проблеме уколико не решите моје личне захтеве“.

То у Санџаку „више не пролази“, рекао је Љајић.

n

Фото: В. Лалић

На констатацију да се ти Зукорлићеви захтеви тичу универзитета, он каже да се ради о бесправној градњи и прављењу ругла од центра Новог Пазара, па се жели скренути пажња и, па се „прича окреће да се добије подршка у Београду“.

„Нажалост, он ту подршку има однекуд, чим се дозвољава да може да ради шта хоће, да нико не интервенише, да се надлежне институције праве и глуве и слепе…“, рекао је Љајић.

Како је објаснио, Врховни суд је предудио да та зграда која се сада додатно проширује, треба да се врати људима који су је купили у приватизацији.

„Он (Зукролић) је ту упао са наоружаним људима, отео је, наводно јер је била вакуфска имовина, и сад од ње прави кафиће, бутике, златаре…“, навео је Љајић.

На констатацију да испада да је Зукорлић јачи од Врховног суда, Љајић одговара да је „сигурно јачи“ и да за то нема објашњење.

На примедбу да званичници тврде да нико није јаци од државе, мада би неко додао „осим навијача“, а сада изгледа и Зукорлића. Љајић каже:

„Па он и јесте заправо навијач и хулиган. Он није ништа друго него то. То су исте методе, исти рецепти, апсолутно идентично све, никаве разлике ту нема“.