Прочитај ми чланак

СА ЛИЦА МЕСТА: Пијаце, кафићи, музика — живот у Алепу кô да рата немa

0

Живот у Алепу буја, а пијаце су пуне и поред непрестаних напада терористичких група на ослобођене области тог града.

2

Живот у Алепу буја, а пијаце су пуне и поред непрестаних напада терористичких група на ослобођене области тог града.

Становници Алепа иду својим послом, ресторани припремају разноврсна арапска јела за своје госте, на пијацама се хиљадама купаца продају воће, зачини и друге потрепштине.

Пијаца Џамила је највећа у Алепу — ту се сваки дан налази 10 хиљада продаваца и троструко више купаца. Продају се хлеб, кебаби, воће, поврће и зачини. Јабуке на Џамили коштају 0,16 долара, а шаварма сендвичи 0,37.

Просечна плата у јавном сектору у Алепу износи око 53,16 долара, односно између 20 и 30 хиљада сиријских лира. Пијачни продавци, међутим, зарађују много више. Максуд, власник једне продавнице, навео је артикал који све продавнице морају да имају.

3

Фото: СПУТНИК/ МИКХАЕЛ АЛАЕДДИН – Свежа роба на једној од пијаца у Алепу

„Обавезно морамо да имамо маслине. Или их продајемо киселе, или их цедимо за уље“, рекао је он.

Продавачица Захра признала је да јој се плата смањила после рата. „Али и поред тога, купила сам плави патлиџан да направим традиционално јело из Алепа. Плави патлиџан напунимо млевеним месом и онда га кувамо у јогурту“, објаснила је Захра, поделивши рецепт.

У супермаркетима све изгледа као у лепим европским тржним центрима, али су зато и цене знатно више него код уличних продаваца.

4

Фото: СПУТНИК/ MIKHAIL VOSKRESENSKIY – Пијаца у Алепу

„Добијамо робу из свих сиријских градова. Углавном је увозна, али половина је домаће производње“, рекао је менаџер Бакри Тахан.

У оближњој четврти, могу се чути песме музичког ансамбла. Сигам Атала и његови пријатељи дошли су у кафић да забављају госте на једном венчању. Пред гостима је велики сто препун различитих ђаконија.

Гледајући сав тај богати живот у граду тешко је замислити да се само неколико блокова одатле налазио хуманитарни коридор, иза ког становнике Алепа терористи држе као таоце.

5

Фото: СПУТНИК/ MIKHAEL ALAEDDIN – Деца се играју на хуманитарном коридору у подручју Бустан ел Каср у Алепу

Сиријска војска и народни одреди почели су операцију ослобађања упоришта терориста у суботу ујутру, након што су преузели контролу над дистриктом Асад и насељем Минијан, како је јавио сателитски телевизијски канал из Либана „Мајадин“.

Сиријске оружане снаге започеле су у Алепу војну операцију широких размера након што је примирје које су у септембру договориле Русија и Сједињене Америчке Државе трајало мање од недељу дана. Оружани сукоб између снага оданих председнику Башару ел Асаду и различитих опозиционих групација, као и терористичких група у Сирији траје више од пет година.