Прочитај ми чланак

НАСЕЉАВАЈУ СРБИЈУ: Кикинда прихвата 250 миграната

0

КИКИНДА - У зависности од потреба на терену и даљег прилива миграната на тзв. "балканској рути", Кикинда је један од градова у којем ће бити обезбеђени смештајни капцитети за прихват око 250 лица.

КИКИНДА – У зависности од потреба на терену и даљег прилива миграната на тзв. „балканској рути“, Кикинда је један од градова у којем ће бити обезбеђени смештајни капцитети за прихват око 250 лица.

У току су завршни радови на санирању објекта – будућег прихватног центра за мигранте, које спроводи и надгледа Комесаријат за избеглице и миграције, а у сарадњи са локалном самоуправом.

На десетак километара од Кикинде, на објекту некадашњег предузећа „29. Новембар“, у току су завршни радови на санацији зграде која је будући мигрантски центар. Након санирања крова, фасаде, инсталација сада су у току радови на санирању бунара и обезбеђењу грејања. Радове спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а у сарадњи са градским властима и кикиндским комуналним предузећима.

„Предвиђени капацитети омогућавају смештај 250 особа. Још увек не знамо да ли ћемо доводити људе из других ценатара, а вероватно ће одређени број људи из Београда бити пребачено овде. О томе ћемо знати више у тренутку самог отварања центра“, каже Тамара Сава, Комесаријат за избеглице и мигранте.

„Ми смо , као град спремни да прихватимо мигранте. Водимо рачуна да припремимо све што је потребно да би њихов долазак и смештај могли несметано да се одвијају. Кикинда је, у сваком случају за њих само успутна станица, ту би се задржавали пар дана, на даљем путу ка земљама ЕУ и, како они то кажу, њиховом бољем сутра“, каже Миливој Лињачки, члан Градског већа.

Чине се напори да радови на објекту мигрантског центра буду што пре завршени, како би у случају потребе могло што хитније да се реагује.
„Још увек није одређен прецизан датум када ће центар бити отворен. То свакако зависи од брзине радова и временских прилика. Дајемо све од себе да то буде у најкраћем могућем року. У сваком случају, бићемо припремљени у случају да је неопходно хитно усељавање“, каже Тамара Сава, Комесаријат за избеглице и мигранте.

Локална самоуправа расписује тендере за преостале послове, а ЈП „Кикинда“ у обавези је одржавања простора око самог објекта мигрантског центра. Прецизног датума да ли ће и када први мигранти бити смештени у кикиндском центру, бар за сада, нема.