Прочитај ми чланак

СРБИН у Трамповој администрацији!

0

У Белој кући уприличен почетак транзиције власти између 44. и 45. председника САД. Више од једног сата трајао разговор Обаме и Трампа у Овалном кабинету. Двоје кандидата за нови председников тим су нашег порекла.

s

У Белој кући уприличен почетак транзиције власти између 44. и 45. председника САД. Више од једног сата трајао разговор Обаме и Трампа у Овалном кабинету. Двоје кандидата за нови председников тим су нашег порекла.

Американац српског порекла налази се у кругу озбиљних кандидата за администрацију новог председника САД Доналда Трампа. Како „Новости“ сазнају из вашингтонских кругова, у данима док, у склопу транзиције власти, нови председнк САД саставља свој тим, у најужем избору за његову администрацију су један мушкарац и једна жена из републиканских редова нашег порекла. Извори „Новости“, не откривајући имена, наводе да је реч о искусним кандидатима за високе позиције, које нису министарског ранга.

Званични почетак транзиције у Белој кући почео је данас у подне сусретом актуелног и будућег станара најпрестижније вашингтонске адресе. Више од једног сата у Овалном кабинету разговарали су Барак Обама и Доналд Трамп, и одвојено, две прве даме, Мишел Обама и Меланија Трамп. Био је то, међутим, више од куртоазног сусрета 44. и 45. председника САД, у оквиру протокола смене власти.

ПРОТЕСТИ ШИРОМ АМЕРИКЕ

Упркос апелима и садашњег и будућег председника САД на помирење, Америка остаје дубоко подељена земља. Противници Доналда Трампа тешко се мире са његовим уласком у Белу кућу, па су његову изборну победу обележили масовним изласком на улице у више америчких градова. Демонстранти од Њујорка до Тексаса и већег дела Западне обале САД носе транспаренте са натписима: „Није мој председник“, „Депортујте Трампа“, „Опозвати Трампа“. Масовни протести у Лос Анђелесу затворили су ауто-пут, а лутка у лику новог председника спаљена је испред градске куће.

Трамп је изјавио после састанка да се нада да ће добијати савете од њега, односно да ће се можда обраћати Обами за савете о управљању. Трамп је рекао да очекује да ће разговарати с Обамом „много, много пута“.

Обама је рекао да је охрабрен Трамповом жељом да сарађују с његовим тимом о важним питањима за земљу и да је важно да „сада сви буду заједно“.

У Белој кући Обама је угостио човека против кога се до пре два дана жестоко борио, говорећи да није подобан за председника, док је подржавао његову ривалку, бившу државну секретарку, Хилари Клинтон. Још необичније је што му је у госте долазио човек који је најупорније од свих доводио у питање Обамино америчко држављанство, а сада обећава и да ће поништити кључна достигнућа његове политике.

Уочи састанка, ипак, и Трамп и Обама су спустили лопту порукама да је најважније уједињење нације. У победничком говору Трамп је тврдио да ће „излечити ране подела“ и бити „председник свих Американаца“. Сличну поруку упутио је и Обама, недуго пошто је телефоном честитао наследнику, одмах после победе. Иако је рекао да „није тајна“ да он и Трамп имају значајне разлике, Обама је истакао да „сви желимо најбоље нашој земљи“ и да је охрабрен првим говором његовог наследника.

У транзиционом периоду, који сходно 20. амандману Устава САД, траје од дана избора, до инаугурације 20. јануара, нови шеф Беле куће обично саставља свој тим. То време одређене агенције користе да се консолидују и припреме за трансфер. Трампов тим за транзицију током 70 дана пре инаугурације 20. јануара предводиће Крис Кристи, гувернер Њу Џерсија.

Тај тим почеће, уз асистенцију одређених служби и фонд од пет милиона долара, да добија податке из Министарства одбране, Стејт департмента, Министарства финансија и других агенција. Сарадници Доналда Трампа почеће да добијају извештаје о буџетским детаљима, запосленима, као и друге информације. Администрација одлазећег председника САД Барака Обаме одржаће две „вежбе“ у којима ће учествовати више агенција, да би упознали Трампове сараднике са праксама владе и системима за реаговање у хитним ситуацијама.

Трамп ће, као новоизабрани председник, имати истоветне дневне обавештајне брифинге као његов претходник Барак Обама. Они укључују тајне операције САД и друге податке која сакупља 17 америчких обавештајних агенција. Трампов тим најављује брзо попуњавање места везаних за националну безбедност. Иако још нису позната имена, спекулише се да су „у игри“ бивши председавајући Представничког дома Њут Гингрич, бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани, некадашњи шеф војне обавештајне агенције Мајкл Флин.