Прочитај ми чланак

ДВЕРИ И РАДИКАЛИ ПРЕТИЛИ ШЕФУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ у СРБИЈИ: Прекинута седница Скупштине

0

Седница скупштинског Одбора за европске интеграције, на којој је шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт требало да представи Извештај ЕК о напретку Србије, одложена је док се не стекну услови за њено одржавање, изјавила је данас председница одбора Мариника Тепић.

На седници Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије на којој је требало да буде представљен извештај Европске комисије о напретку Србије настављено је рекламирање повреда пословника захтевима да се седница прекине.

Посланици СРС, Покрета Двери и ЛДП тражили су одлагање седнице док не добију извештај ЕК о напретку Србије на српском језику.

Девенпорт на данашњој седници није ни почео излагање, а рад Одбора је прекидан два пута.

Давенпорт је после паузе у другом делу седнице седео у посланичкој клупи, а не на месту где седи председавајући, што је био захтев радикала.

И Чедомир Јовановић тражи одлагање Одбора, у току пауза

Одлагање седнице скупштинског Одбора за европске интеграције затразио је данас и председник ЛДП Чедомир Јовановић, који се тиме придружио посланицима СРС и покрета Двери, који су раније захтевали одлагање док сви чланови тог тела не добију извештај ЕК о напретку на српском језику.

Председедница Одбора (ЛСВ) Мариника Тепић одредила је потом паузу како би се консултовала са члановима одбора.

„Мислим да су посланици СРС у праву када говоре да се материјали доставе на српском језику“, рекао је Јовановић на седници Одбора, приметивши да и у Европском парламенту посланици траже превод на свој језик, те да су и Војиславу Шешељу (СРС) у Хагу омогућили превод са БИХ на српски језик.

Јовановић је такође рекао и да је „срамота да се линчује човек који је дошао да ради свој посао“, мислећи на Мајкла Девенпорта, шефа Мисије Еу у Србији, којем је било онемогућено да представи извештај ЕК на седници Одбора.

Иначе, у наставку седнице Одбора, лидер Двери Бошко Обрадовић инсистирао је поново на томе да Девенпорт поднесе извештај о Брегзитуј, јер је, како каже, права особа за то.

„С озбиром да је Девенпорт члан владе, да присуствује седницама владе, а можда је он и председник владе, а Вучић министар без портфеља, потпуно је нормално и природно што је дошао. Ја сам поздравио његов долазак, желимо да чујемо његов извештај о Брегзиту“, рекао је Обрадових и поновио захтев да се „седница одлози до уласка Србије у ЕУ“.

Како је рекао, кљуцни процеси у Европи данас су дезинтеграције и Девенпорт је зато изузетно компетентан да о томе говори.

За разилику од Обрадовића, лидер СРС Војислав Шешељ сматра да Девенпорту није место на седници Одбора, због чега је поручио да се мора прекинути с понижавањем Србије, мада, како је рекао, „ова влада очигледно воли да је понижавају“.

Он је поновио да материјали који се представљају члановима Одбора морају бити на српском језику, а не на енглеском, јер у Србији нема „енглеске мањине, аустралијске…“

„Никад се овакав скандал није десио. Шта ради Девенпорт на нашој седници, он нема право да седи овде, може да седи на галерији, али тамо нема друштво, неће нико да седи са њим“, приметио је Шешељ.

Посланик СРС Немања Шаровић је коментаришући то што Девенпорт више не седи на месту председавајућег, а што су му радикали раније замерили, рекао да су га сада „девенпортовали у клуб у ћошку“.

ХАОС: Радикали и Двери терају шефа делегације ЕУ, Девенпорта, из Скупштине Србије!

-Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт већ више од сат и по не може да почне с планираним представљањем Извештаја ЕК о напретку Србије на парламентарном одбору, јер представници радикала и Двери, позивајући се на скупштински Пословник, не желе да разматрају материјал на енглеском језику, а Девенпорту оспоравају „ЕУ легитимитет“.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Двери такође на седници Одбора за европске интеграције траже да се одложи седница тог тела „до уласка Србије у ЕУ“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поручује да Девенпорт, Британац чија земља је „изашла из ЕУ“ треба да изнесе извештај о Брегзиту.

„Девенпорт који долази из Велике Британије није компетентан да се бави овом темом. Велика Британија изашла из ЕУ не знам зашто долази да нас убеђује да уђемо у ЕУ“, . рекао је Обардовић.

Посланици СРС рекламирају повреде пословника и изражавају незадовољство што је тај материјал достављен на енглеском језику.

„Никакав материјал за рад нисмо добили, енглески језик још увек није званичан језик у скупштини. Док не обезбедите адекватни материјал и не створите услове, одложите седницу“, рекао је посланик СРС Немања Шаровић.

Он је такође приговорио што шеф Делегације ЕУ седи на месту председавајућег, а додаје и да европски званичник може да говори на седници Скупштине Србије, али не и на Одбору за европске интеграције.

„Овај човек који седи поред вас, је обичан чиновник ЕУ, која је у распаду“, рекла је посланица СРС Наташа Јовановић.

Председница Одбора за европске интегарције Мариника Тепић објаснила је да документ није „наш службени“ документ, да је енглески језик службени језик у ЕУ, те да ће Девенпорт да изнесе сСкупуштини извештаја на српском језику.

Посланик СНС Милимир Вујадиновић прокоментарисао је да грађани на данашњој седници одбора, на жалост, имају прилику да виде нешто „што није слика Србије“.

Седници Одбора присуствују бројни посланици који нису чланови одбора, они добацују, аплаудирају, коментаришу…