Прочитај ми чланак

Инцко: Похвале Вучићу што није дао подршку Додиковом сепаратистичком референдуму

0

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је поднео 50. извештај Савету безбедности УН о стању и раду Савета за спровођење мира у БиХ.

incko

Инцко је у свом извештају нагласио да је одлука Уставног суда БиХ о референдума обавезујућа.

„Зато сматрам да референдум представља велико кршење Дејтонског споразма и рушења владавине права у БиХ. Политички уицај Хрватске и Србије у вези са референдумом треба похвалити.

Премијер Србије Александар Вучић два пута јавно није дао подршку референдуму, а Андреј Пленковић из Хрватске је изразио неслагање с одржавањем референдума. То је корак РС-а да који говори да сматрају како не морају поштовати одлуке Уставног суда одлуке с којим се не слажу“, поручио је Инцко.

Инцко је подсетио да је председник Републике Српске, Милорад Додик, наредио да се не поштују обавезујуће одлуке Уставног суда и у вези са власништвом над војном имовном, те да је одбио да да изјаву Тужилаштву БиХ у вези референдума.

„Осим тог великог проблема по суверентитет земље, референдум треба видети у контексту понашања политичких партија у РС-у и да негирају јурисдикција државних институција и да лагано заговарању отцепљење из БиХ.

Изјаве председника РС-а и челника његове странке указују на будуће кораке сецесије од Босне и Херцеговине и да ће се вероватно организовати референдуми о чланству БиХ у ЕУ, НАТО.. Ако би се тако нешто даље толерисало, то не би било добро“, сматра Инцко.