Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ БРАНИТЕЉИ из ФБиХ прете блокадом путева према РС

0

Веће бранитеља у ФБиХ, које окупља 70 борачких и ветеранских удружења, осудило је хапшење десет припадника ХВО-а у Орашју.

3

Веће бранитеља у ФБиХ, које окупља 70 борачких и ветеранских удружења, осудило је хапшење десет припадника ХВО-а у Орашју.

Њих Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине над особама српске националности 1992. године, и затражило њихово хитно пуштање на слободу.

Они су запретили блокадом свих магистралних и регионалних путева који воде из ФБиХ према РС, преноси Фена.

Веће бранитеља у ФБиХ сматра да је недопустиво њихово хапшење и додаје да су налози за хапшење и казнене пријаве против оних који су бранили БиХ „произвољни, незаконити и нелегитимни“, наводи Фена.

“Недопустиво је и „млако поступање“ свих државних органа у БиХ и РХ, који ухапшенима не нуде никакву помоћ осим вербалне подршке”, наводи се у саопштењу.

Веће бранитеља у ФБиХ затражило је хитно пуштање ухапшених припадника ХВО-а на слободу, као и проглашавање неважећих свих будућих налога за хапшење и других казнених налога према било којем припаднику Армије БиХ или ХВО-а.

„Уколико се не удовољи овим захтевима Веће бранитеља одмах или најкасније у року од три дана, предузеће мере које ће бити усмерене према РС, од којих ће једна бити блокада свих магистралних и регионалних путева који воде из ФБиХ према РС, те блокада државних институција БиХ који удовољавају захтевима РС“, наводи се у саопштењу за јавност Већа бранитеља у ФБиХ, наводи Фена.

У акцији СИПА-е у понедељак је у Орашју је ухапшено десет припадника Хрватскога већа одбране, који се сумњиче за ратни злочин над српским становништвом.

Њима је јуче Суд БиХ одредио 30-дневни притвор.