Прочитај ми чланак

НЕ МОГУ БЕЗ РУСА: „Газпром” добио шири приступ европском гасоводу Opal

0

Европска комисија је дозволила руској компанији „Газпром“ да у већој мери искористи гасовод Opal који спаја „Северни ток“ са Чешком и Немачком. Сада Гаспром може да повећа испоруку гаса Европи заобилазећи Украјину, и уједно да смањи трошкове транспорта.

a

Европска комисија је дозволила руској компанији „Газпром“ да у већој мери искористи гасовод Opal који спаја „Северни ток“ са Чешком и Немачком. Сада Гаспром може да повећа испоруку гаса Европи заобилазећи Украјину, и уједно да смањи трошкове транспорта.

Европска комисија је одлучила да изузме 50% капацитета гасовода Opal из Трећег енергетског пакета којим се ограничава контрола енергетских компанија над мрежом цевовода, саопштено је на сајту Европске комисије.

Сада руски гасни гигант „Газпром“ може искористити пун капацитет европског гасовода који спаја руски „Северни ток“ са Чешком и Немачком, и то први пут од његовог покретања 2011. године. Према подацима које наводи извор листа Wall Street Journal, Гаспром ће задржати досадашње искључиво право на коришћење 50% капацитета „Опала”, а 30-40% овог гасовода ће бити понуђено на аукцији у којој може учествовати и Гаспром.

По мишљењу Игора Јушкова, експерта из Фонда за националну енергетску безбедност, сада нико осим Гаспрома не претендује на Opal, тако да се заправо ради о преузимању контроле над гасоводом, које је само „маскирано аукцијом“. Гаспром ће сада моћи да искористи пун капацитет „Северног тока“, сматра Јушков. Он је нагласио да се део гаса који изађе из тог гасовода одмах продаје европским потрошачима, још пре уласка у цеви „Опала”. Повећање капацитета ће утицати на оптерећење „Северног тока“.

Одлука Европске комисије ипак не решава проблем потпуне искоришћености „Северног тока“, сматра Алексеј Калачов, аналитичар групе компанија „Финам“. „Капацитет гасовода Opal износи 36, а ’Северног тока’ 55 милијарди кубних метара гаса годишње, с тим што предстоји и изградња ’Северног тока 2’ истог капацитета“, објаснио је руски експерт.

Транспортовањем гаса кроз Opal Гаспром може уштедети 300-400 милиона долара, проценио је Јушков. „Према уговору са компанијом Nord Stream AG, на снази је правило ship-or-pay („транспортуј или плаћај“) по коме је Гаспром плаћао део капацитета гасовода који није користио“, каже руски аналитичар. После повећања искоришћености гасовода Opal цена ће остати иста, али ће се смањити цена транспорта по једној милијарди кубних метара гаса годишње, додаје Јушков.

Остаје ли Украјина без руског гаса?

После одлуке Европске комисије „Северни ток“ је постао привлачнија варијанта за Гаспром него транзит кроз Украјину, сматра Јушков. По његовој процени, Украјина ће сада бити „краћа“ за око 250 милиона долара годишње. Подсећамо да је истога дана, 31. октобра, француска енергетска компанија Engie потписала са Украјином споразум о преузимању и чувању гаса.

Како саопштава Engie, тај документ ће омогућити компанији да користи подземна складишта за гас у Украјини, почев од ове зиме. Engie такође планира да постане активан учесник гасног тржишта Украјине и у ту сврху ће формирати компанију-ћерку на њеној територији, истиче се у саопштењу.

„Тај споразум може бити везан за одлуку Европске комисије у том смислу што Европа жели да се осигура пред грејну сезону“, прокоментарисао је Јушков. „Компанију Engie ништа не спречава да купује гас од Русије и да га чува у Украјини као резерву“, дадао је он.