Прочитај ми чланак

Книн: Покојним Србима прете избацивањем из гробова

0

На низу гробница, углавном православних, на гробљу у Книну налепљена су обавештења о неплаћеним рачунима за гробну накнаду с претњом "деложације" покојника.

knin-groblje-2

Како пишу хрватски медији, у обавештењу фирме „Чистоћа и зеленило“ наводи се да одређено гробно место „нема евидентираног корисника у гробном очевиднику и положајном плану гробних места и гробница и да за исто није плаћена гробна накнада 10 (десет година)“, преноси „Вечерњи лист“ писање портала Трис.

„На основу те чињенице, а у складу са чланом 14 Закона о гробљима, ово гробно место сматра се напуштеним и може се поновно доделити на коришћење“, пише у обавештењу.

Портал Трис истиче да су обавештења неселективно лепљена и на гробове корисника чије породице уредно плаћају гробну накнаду, па тако преноси сведочење једног мушкарца који је посетио книнско гробље.

Он је рекао и да у таквом потезу „види настојање једне јавне институције да избрише све трагове постојања Срба у Книну“, а порталу је послао фотографије „наружених“ гробова и потврде о плаћеној гробној накнади за породичну гробницу на којој је нашао претњу.

„Случајно или не, обавештења се налазе углавном на гробовима православаца“, преноси портал.

Фирма „Чистоћа и зеленило“ није одговорила на питање портала о том случају.