ХРВАТСКА: Срби као Јевреји – морали су да носе црвене траке

3

ЦРВЕНА трака с натписом "Srbin-Serbe" је изузетно сведочанство о расистичкој и геноцидној политици Независне Државе Хрватске, коју је ових дана добио на поклон Музеј жртава геноцида у Београду. Ово парче платна за изопштене, какво су морали да носе сви Срби у НДХ, најбоље је очувано од само три такве траке које су уопште опстале до данас.

13-rasisticki-beleg-2_620x0– Као што су Јевреји морали да носе жуте траке, Срби су морали да ставе црвене с ознаком своје националности. Тиме су аутоматски постајали мета где год да се нађу. После Другог светског рата народна милиција је добила наређење да иде од преживелог до преживелог и одузима, сакупља у уништава траке, документе и све остале трагове злочиначке политике НДХ над Србима. Тако је уништен највећи број материјалних доказа о геноциду који се догодио. Зато су нам сведочанства као што је ова трака за Србе изузетно драгоцена – каже проф. др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида.

Последње две године повећало се интересовање српске јавности за ову институцију, пре свега због броја издатих књига, чешћег појављивања у медијима, али и снимљених документарних филмова. Захваљујући томе, многи власници драгоцених сведочанства из Другог светског рата тек су сазнали да Музеј жртава геноцида постоји.

13-rasisticki-beleg-3

– Веома смо захвални на траци коју нам је поклонио господан Срђан Гргић из Новог Сада и молимо све грађане који поседују такве материјалне доказе да нам се јаве – позива др Мишина.

ТРАКА ЈОВАНА БАКИША

ТРАКУ за Србе коју је добио Музеј жртава геноцида, морао је да носи професор Јован Бакиш из Бјеловара који је ухапшен 1941. и одведен у логор „Даница“ у Копривници, затим у Госпић и на крају је бачен у неку од многобројних јама на Велебиту. Његова породица је протерана у Србију, а као сведочанства те трагедија остала су и писма професора Бакиша из логора и пропусница коју су немачке власти издале његовој жени, као и потврда Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора из 1946. да је примила пријаву о злочину над породицом Бакиш.

13-rasisticki-beleg-1

 • Херцеговина

  Да имамо ваљану државу, већ би био одређен један дан у години, кад би СВИ СРби носили такву траку да цијели свијет подсјете на страдања својих предака.
  Нажалост, српска ,,интелигенција,, која је крива за стварање и прве и друге Југославије, и даље јаше на југослАвенском таласу, вјечито склона самоуништењу.

  • Zelimir

   Земо требало би то некако пренети у скупштину па тражити да један дан у години буде ношена црвена трака на рукаву као сјећање на наше предаке и сународнике који су страдали у логорима и јамама током првог и другог свјетског рата. Када погледам САНУ и по ономе што раде и како раде Срби интелектуалци у највећој мjери могу да кажем да Србска интелигенција не постоји опет част изузетцима. А ми националисти морамо да радимо са младима да они заувјек униште југословенску идеју коју су Карађорђевићи и комунисти наметнули Србском народу. Југословенска идеја за нас Србе је опаснија од било чега другог јер сва зла која се дешавају Србима мање више директно проистичу из југословенства. Поздрав

  • Херцеговина

   Једини који нешто могу да учине су Срби из Републике Српске и наша Скупштина тамо. Онако како се обиљежио дан геноцида у Пребиловцима, када је Храм освјештен, тражило се да дођемо обучени у бијело сви, у августу прошле године, што су многи од нас и учинили.
   За траке би требало да се одриједи један дан и онда их на тај дан сваке године носити. То једном када би кренуло, не би се никад зауставило, укоријенило би се у свијест свих нас.
   Скупштина Србије је скуп анационалних ГРАЂАНА , не Срба, њима се не вриједи ни обраћати.