Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Срби као Јевреји – морали су да носе црвене траке

0

ЦРВЕНА трака с натписом "Srbin-Serbe" је изузетно сведочанство о расистичкој и геноцидној политици Независне Државе Хрватске, коју је ових дана добио на поклон Музеј жртава геноцида у Београду. Ово парче платна за изопштене, какво су морали да носе сви Срби у НДХ, најбоље је очувано од само три такве траке које су уопште опстале до данас.

13-rasisticki-beleg-2_620x0– Као што су Јевреји морали да носе жуте траке, Срби су морали да ставе црвене с ознаком своје националности. Тиме су аутоматски постајали мета где год да се нађу. После Другог светског рата народна милиција је добила наређење да иде од преживелог до преживелог и одузима, сакупља у уништава траке, документе и све остале трагове злочиначке политике НДХ над Србима. Тако је уништен највећи број материјалних доказа о геноциду који се догодио. Зато су нам сведочанства као што је ова трака за Србе изузетно драгоцена – каже проф. др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида.

Последње две године повећало се интересовање српске јавности за ову институцију, пре свега због броја издатих књига, чешћег појављивања у медијима, али и снимљених документарних филмова. Захваљујући томе, многи власници драгоцених сведочанства из Другог светског рата тек су сазнали да Музеј жртава геноцида постоји.

13-rasisticki-beleg-3

– Веома смо захвални на траци коју нам је поклонио господан Срђан Гргић из Новог Сада и молимо све грађане који поседују такве материјалне доказе да нам се јаве – позива др Мишина.

ТРАКА ЈОВАНА БАКИША

ТРАКУ за Србе коју је добио Музеј жртава геноцида, морао је да носи професор Јован Бакиш из Бјеловара који је ухапшен 1941. и одведен у логор „Даница“ у Копривници, затим у Госпић и на крају је бачен у неку од многобројних јама на Велебиту. Његова породица је протерана у Србију, а као сведочанства те трагедија остала су и писма професора Бакиша из логора и пропусница коју су немачке власти издале његовој жени, као и потврда Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора из 1946. да је примила пријаву о злочину над породицом Бакиш.

13-rasisticki-beleg-1