Прочитај ми чланак

„Трамп је НОВИ МИЛОШЕВИЋ“

0

Доналд Трамп је током последње дебате рекао да би одбио да призна изборе ако победник не буде он, а такав, нимало типичан став за америчку политичку праксу, сврстао би кандидата републиканаца на нимало похвалну листу политичара диктатора који су учинили исто. На листи политичара који нису признали изборе је и Слободан Милошевић.

trampСЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ

Бивши председник Југославије Слободан Милошевић такође је одбио да призна резулатате председничких избора 2000. године. Након Милошевићеве одлуке да не призна победу кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) и лидера ДСС Војислава Коштунице, избиле су масовне демонстрације.

Демонстранти су 5. октобра на плато испред тадашње Савезне скупштине у Београду, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима. Зграда Савезне скупштине је и запаљена, као и зграда РТС-а у Таковској улици.

Ове демонстрације значиле су и коначан пад Милошевића, који је у априлу 2001. ухапшен и два месеца касније изручен Хашком трибуналу.

ВИКТОР ЈУШЧЕНКО

Председничке изборе 2004. године прво је номинално добио кандидат проруске владе Виктор Јанукович, али су Виктор Јушченко и његове присталице одбиле да признају те резулатате.

Након серије уличних протеста, Врховни суд Украјине је одлучио, истичући сумње у масовну изборну превару, да се спорни други круг избора одржи. Јушченко је тад глатко добио изборе и преузео председнички мандат. Овај догађај у модерној историји Украјине познат је као Наранџаста револуција.

Јушченко је 2008. године оптужен да је слао оружје Грузији за време рата у Јужној Осетији. На председничким изборима 2010. године елиминисан је у првом кругу, а потом је његова странка на парламентарним изборима две године касније освојила само 1,11 одсто гласова.

ЕНРИКЕ КАПРИЛЕС

На првим изборима након смрти Уга Чавеза, Николас Мадуро је освојио 50,7 одсто гласова, а његов противкандидат Енрике Каприлес, који је према званичним резулататима освојио 49,1 одсто гласова, одбио је да призна резулате и позвао грађане Венецуеле да изађу на уличне демонстрације.

– Имамо различите резултате – рекао је Каприлес у првом обраћању нацији након објављивања резултата, указујући на „хиљаде нерегуларности током гласања“ и затражио је поновно бројање гласова.

Изборни штаб председника Николаса Мадура оптужио је опозиционог лидера Енрикеа Каприлеса да хоће да изазове државни удар у земљи.

ЛОРЕН ГБАГДО

Лорен Гбагдо, дотадашњи председник Обале Слоноваче, и његов противкандидат Аласан Уатара, прогласили су победу након избора 2010. године, након чега је у земљи избио грађански рат у коме је страдало, према проценама, више од 2.000 људи.

Бивши председник чека суђење у Међународном кривичном суду у Хагу под оптужбом за злочине против човечности и организовање насиља.