Прочитај ми чланак

Стиже АИ вирус, последице би могле да буду ЗАСТРАШУЈУЋЕ

0

Велики број људи већ има проблема с вирусима и малвером на рачунарима, паметним телефонима и таблетима, а с развојем вештачке интелигенције (АИ), овакве претње би могле да постану све опасније.

virusi 6_LДејв Палмер из безбедносне компаније Дарктраце упозорава да би, када се једном вештачка интелигенција искористи за вирусе и они постану „паметни“, последице могле бити застрашујуће и катастрофалне.

Овакви напади биће изузетно софистицирани, а осим опасности за обичне кориснике, могли би да буду нарочито погубни за велике компаније којима би могли да прилагоде нападе. Рансомwаре је све популарнији међу хакерима у последње време и најчешће се користи за закључавање рачунара, пише сајт ИТНЕТWОРК.

Колики је то проблем, најбоље може да се види на основу појединих случајева у којима су хакери нападали и закључавали рачунаре у болницама и полицијским станицама, а како полиција није имала решење за овај проблем, била је приморана да „одреши кесу“.

Због развоја вештачке интелигенције и све чешће њене примене у оквиру хакерских напада, Палмер брине да би криминалци могли да се окрену већим и комплекснијим метама – електранама и фабрикама у којима неће закључати њихове податке, већ ће онемогућити рад машинама, па њиховим власницима неће ништа друго преостати него да плате.

Када је реч о обичним корисницима, откупнина обично износи неколико стотина долара, али велике компаније би хакерима могле да плаћају милионе долара да би омогућиле поновни рад. Такође, вештачка интелигенција ће омогућити још софистицираније преваре – „читањем“ мејлова и дописивања корисника моћи ће да имитирају њихов стил писања и контактирати њихове пријатеље/колеге који најчешће неће приметити разлику у комуникацији.

Када људи мисле да се дописују с пријатељима или колегама, биће довољно послати имејл у којем се наводно налазе одређене датотеке, фотографије, пословни планови, карте, програми и слично, али њиховим отварањем доћи ће до крађе података, закључавања рачунара, уцена

Као неке од потенцијално најопаснијих хакерских напада Палмер је истакао „невидљиве нападе“ којих нико неће бити свестан, попут подметања лажних докумената и ширења лажних информација које би могле да нанесу велику (новчану) штету жртвама. Као потенцијални пример напада на енергетске и нафтне компаније, овај безбедносни стручњак рекао је да би хакери и вештачка интелигенција софистицираним техникама могли да приступе поверљивим документима и у њима промене поједине географске податке како би компаније нафту и гас тражиле на погрешним местима и потрошиле велике количине новца.

Ово је само један од радикалнијих примера на које би све начине хакери и вируси могли да искористе вештачку интелигенцију за нападе, а оно од чега војни и безбедносни стручњаци највише стрепе када је у питању АИ јесу тзв. роботи убице, пише ИТНЕТWОРК.

Реч је о роботима које годинама развијају велике војне силе и којима управља АИ. Они би сами требало да бирају мете и доносе одлуке о томе када и у кога пуцати – не треба ни спомињати шта би се десило када би се такве машине отргле контроли или ако би неко преузео контролу над њима.