Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК: Темплари подижу Храм Светог Саве на Менхетну

0

Дејл Старкс, генерални секретар Међународног реда чувених витезова, за "Новости". Светиња, подигнута из пепела, биће симбол развоја хришћанства у СAД.

Фото: Фејсбук

Фото: Фејсбук

Веома смо заинтересовани да помогнемо да се православна црква Светог Саве, која је изгорела за Васкрс у Њујорку, подигне из пепела и постане симбол развоја хришћанства у Aмерици. Ускоро ћемо ступити у контакт са владиком источноамеричким Иринејом из Њујорка и договорити се како да, као заштитници хришћанства, заједно подигнемо нови храм на Менхетну.

Овако, ексклузивно за „Новости“, говори Дејл Старкс, генерални секретар Међународног реда витезова темплара са седиштем у СAД.

Старкс, који се у Београду обрео после Софије, где је присуствовао Годишњој конференцији светских витезова темплара, каже да је њихова активност на заштити хришћанске баштине у свету део пројекта који води Међународни ред витезова темплара.

У питању је не само заштита православног храма у Њујорку, већ и српске баштине на Косову и Метохији.

ПОМОЋ

Да бисмо реализовали пројекат на Косову и Метохији, ОСМХТ и Светско археолошко друштво из Енглеске обратиће се за дозволу и помоћ Влади Србије и Патријаршији СПЦ у Београду – наговештава Старкс.

– Снимићемо у 3Д све манастире и цркве у покрајини и презентовати Уједињеним нацијама реалну слику о рушењу и скрнављењу хришћанске културе на Косову и Метохији. Наш циљ је да спасемо светиње Српске православне цркве од даљег уништавања – каже Старкс.

Међународни ред витезова темплара (ОСМХТ), који окупља заштитнике хришћанства из четрдесетак земаља света, има своје почасно место у УН и НAТО. Прошле године су заједно са српским темпларима, односно члановима Врховног војног реда Јерусалимског храма из Београда, поднели Уједињеним нацијама и Унеску посебну Декларацију о потреби заштите хришћанске културе на Косову и Метохији.

Србија и њен ред ОСМХТ су иначе прва организација витезова темплара у православном свету.

Темплари из Србије су данас, указује наш саговорник, градитељи хришћанског моста између Запада и Истока. Имају велики утицај на развој нашег реда у Русији, Бугарској, Румунији, Грчкој, Македонији, Црној Гори, Републици Српској и на Косову и Метохији.

Старкс најављује да ће Београд у октобру 2018. бити центар свих темплара света.

Дејли Старс

Дејли Старс

– У оквиру прославе 900 година од оснивања Реда витезова темплара, у Београду ће бити одржана Годишња конференција ОСМХТ. Том приликом ћемо промовисати монографију „Девет векова темплара“, у којој ће бити објављена 33 стучна рада о нашем реду. Једно поглавље биће посвећено и темпларима у Србији – каже други темплар света.

Велики секретар Међународног реда витезова темплара је бивши државни тужилац чикашког округа, а данас адвокат. Члан је ОСМХТ већ шест година.

О Реду витезова темплара говори као о великој хуманитарној организацији, чији је задатак да штити, развија и унапређује хришћанство у свету. Тврди и да су темплари допринели недавним сусретима папе Фрање са руским патријархом Кирилом, али и са лутеранским владиком Јанакијем.

Наговештава и папине сусрете са свим патријарсима православних цркава и осталих хришћанских верских заједница, „како би се у свету учврстио мир међу хришћанима“.

СУМЊЕ У ИСТРAГУ

Саборна црква у Њујорку готово до темеља изгорела је првог маја ове године, после васкршње литургије.

Темплари

Темплари

Иако је у домаћим и америчким медијима било различитих виђења узрока пожара, званична верзија каже да су паљевину изазвале неугашене свеће, паљене током дана у храму.

Дозу сумње у овај закључак изнео је патријарх Иринеј, али и Стејт дипартмент, који је затражио документацију о истрази.

Упркос сумњама да иза несреће стоји албанска мафија, хрватски лоби, као и њујоршки кругови мафије који су бацили око на локацију, ови наводи до данас нису потврђени.

На Годишњој конференцији светских витезова темплара у Софији било је више од 500 учесника.