Прочитај ми чланак

ДРЖАВНИ РЕВИЗОР ПОТВРДИО НАВОДЕ ДВЕРИ – криминал у локалним самоуправама

0

Државна ревизорска институција потврђује криминал и корупцију у јединицама локалних самоуправа под окриљем извршне и судске власти.

korupcija-i-kriminal

О вишегодишњој корупцији и криминалу у јединицама локалне самоуправе и територијалне аутономије и ненаменском трошењу новчаних средстава грађана Републике Србије, сведочи податак Државне ревизорске институције да је само у периоду од 2008. до 2014. године ненаменски потрошено невероватних 5.881 милијарди динара или око 59 милијарди евра.

Да је реч о много више ненаменски утрошених средстава од оног што је изнела Државна ревизорска институција, а на шта указује Економски тим Српског покрета Двери, говори чињеница да у овом моменту Државна ревизорска институција врши ревизију још:

12 институција у Сектору буџета и буџетских фондова (Геолошки завод Србије, Републичка дирекција за робне резерве, Геронтолошки центар Београд, Студентски центри Београд и Нови Сад, Геронтолошки центар у Новом Саду, КПЗ Забела, Републички завод за заштиту споменика културе, Завршни рачун буџета Републике Србије, Народна библиотека Србије, КПЗ Сремска Митровица, Филмски центар Србије),
26 буџета градова и општина,
15 институција обавезног социјалног осигурања,
32 јавно-комунална предузећа и привредна друштава које је основао или има учешће у капиталу или у управљању корисник јавних средстава,
ревизију Народне банке Србије, Гаранцијског фонда АП Војводине, Јавног дуга Републике Србије, Партије уједињених пензионера, Социјалдемократске стране Србије, Социјалдемократске станке и Савеза војвођанских Мађара.

dr-predrag-mitrovic-potpredsednik-dveri-300x172Сходно „Анализи досадашњих извештаја Државне ревизорске институције у вези са радом јединица локалне самоуправе и територијалне аутономије – Закључци, препоруке и иницијативе“ – из јуна 2014. године, Српски покрет Двери, указује грађанима Србије на недопустиве, чак намерне пропусте и злоупотребе у коришћењу буџетских средстава од стране носиоца политичких функција у јединицама локалних самоуправа, постављених и именованих лица задужених за финансије, као и запослених, од којих су најважнији у сегменту:

Неуређених интерних аката локалних самоуправа по основу начина, услова и критеријума у вези са трошењем јавних средстава, а што је за последицу имало злоупотребе код:коришћења службених мобилних телефона и картица,
коришћења службених возила, потрошњу горива, и коришћење приватних аутомобила у службене сврхе,
службених путовања и трошкова превоза ради доласка на посао и повратка са посла,
код благајничког пословања и неизмирења обавеза запослених по основу повраћаја вишка уплаћених средстава за аконтације за службени пут,
плаћања репрезентација – угоститељских услуга и поклона,
финансирања програма којим се остварује општи интерес у области спорта и удружења грађана,
обрачуна и исплата плата, додатака и накнада запослених у локалним самоуправама,
исплата средстава за социјалну заштиту,
коришћења наменских средстава са подрачуна, односно других рачуна консолидованог рачуна трезора,
не наменског коришћења средстава остварених по основу новчаних казни предвиђених Законом о безбедности саобраћаја,
код давања станова и пословног простора у закуп грађанима, привредним друштвима и политичким странкама,
код злоупотреба неутрошених буџетских средстава.
Рачуноводствене исправе се не књиже истог дана, а најкасније наредног дана од дана добијања рачуноводствене документације, односно део рачуна се не књижи хронолошки, уредно и ажурно…
Имовина локалних самоуправа није у потпуности идентификована и евидентирана у пословним књигама и уписана у књигама непокретности локалних самоуправа. Један број општина и градова чак нема тачан увид у број запослених којији примају зараду на терет буџета. Код већег дела локалних власти нису успостављене интерна ревизија и буџетска инспекција, или је њихов значај политичким притиском маргинализован, чиме је ослабљена функција интерне финансијске контроле, као и укупна ефикасност у спровођењу планираних активности, задатака и мера локалних самоуправа.

bankarstvo-knjigovodstvo-ekonomija-racuni-proracuni9

У сегменту припрема и доношења буџета локалних самоуправа ДРИ је утврдила укупно 21 модалитет злоупотреба и неправилности, при чему издвајамо:директни и индиректни буџетски корисници локалних власти не достављају писано образложење планираних расхода и издатака и извора финансирања уз финансијске планове.
злоупотребе са средствима Месних заједница као индиректних корисница буџета, субвенцијама јавним нефинансијским предузећима и организацијама, и дотације невладиним организацијама – иако наведено финансирање није у њиховој надлежности.
Одлуком о ребалансу буџета локалних самоуправа често нису обухваћени трансфери, што је у супротности са чланом 63. ЗОБС….

У сегмену прихода и примања ДРИ је утврдила укупно 22 модалитета неправилности и злоупотреба:Извршени су отписи пореза на имовину, комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору, накнаде за коришћење грађевинског земљишта и накнаде за заштиту и унапређење животне средине по основу Решења Општинског већа, супротно члану 32. Закона о локалној самоуправи.
Наплаћене таксе за коришћење простора за паркирање возила нису уплаћиване на прописан рачун јавних прихода.
Управа јавних прихода ЈЛС није вршила контролу изворних јавних прихода чија је наплата поверена другим лицима, као ни утврђивање, контролу и наплату дела изворних јавних прихода.
Субјекти ревизије су извршили фактурисање закупа пословног простора по нижим ценама, односно умањивале цене закупа, чиме су мање исказани и наплаћени јавни приходи, што је у супротности са чланом 32. Закона о локалној самоуправи.
Закупи пословног простора извршени су без поступка јавног надметања, без добијене сагласности надлежног органа и без формирања комисије за закуп пословног простора од јединица локалних самоуправа.

У сегменту расхода и издатака утврђено је чак 42 модалитета неправилности и злоупотреба у коришћењу буџетских средстава. Најинтересантнији су:Обрачуни плата изабраних лица и запослених у Општинској управи и доприноси за социјално осигурање на терет послодавца, извршени су у супротности са чл. 3. и 9. Закона о платама у државним органима и јавним службама, чл. 4. и 5. Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата именованих и постављених лица и запослених у државним органима и чланом 56.
погрешно су примењивани основица и коефицијенти, или су индиректни корисници буџета исплаћивали зараде запосленима више од планиране масе зарада усвојене програмом пословања.
Привремени и повремени послови су трајали дуже од 120 радних дана у календарској години, што је у супротности са чланом 197. Закона о раду.
Није обелодањено колики је износ накнаде исплаћен члановима изборне комисије.
Број лица запослених на одређено време, лица ангажованих по уговору о делу, уговору о привременим и повременим пословима и лица ангажованих по другим основама већи је од дозвољеног броја у складу са законом.
Примљено је више лица у радни однос на неодређено време, без прибављања претходне сагласности Владе Републике Србије.
Различит је број сати прековременог рада из решења који је коришћен приликом обрачуна и исплате зараде од електронске евиденције о присутности на послу.
Извршена су плаћања без потписаних уговора, без донетих годишњих програма, прибављају се примања од задуживања без претходног мишљења Министарства финансија и Одлуке локалне скупштине о задуживању, понекад се наведена средства користе за финансирање текућих расхода, извршавају се расходи који нису планирани итд.
Извршене су дотације невладиним организацијама без спроведеног јавног конкурса.
Исплата накнаде за социјалну заштиту из буџета вршена је супротно чл. 110. и 119. Закона о социјалној заштити…

Неправилности у области јавних набавки евидентиране су кроз 41 модалитет, од прихваћења понуда у којој није потписана изјава о независној понуди, што је у супротности са чланом 26. Закона о јавним набавкама; фактурисаних већих количина радова/услуга од уговорених или фактурисаних радови/услуге које нису уговорене, супротно члану 36. став 5. Закона о јавним набавкама и члану 58. Закона о буџетском систему; до прихватања неприхватљиве понуде супротно члану 107. став 1. Закона о јавним набавкама.

poreski-inspektori-finansije

По извештају ДРИ није пописивана финансијска и нефинансијска имовина и обавезе локалних самоуправа. Није извршен попис нефинансијске имовине у припреми и нематеријалне имовине у припреми. Није у потпуности извршен попис потраживања по основу аванса, и датих аванса за нефинансијску имовину. Нису пописана улагања у изградњу примарне и секундарне топловодне мреже итд.

Нажалост, по евиденцији Економског тима Српског покрета Двери, неправилности и малверзације по модалитетима, овде изнете, су само део злоупотреба које су протеклих година уочене и регистроване.

За све ове аномалије, малверзације овлашћених лица и запослених у буџетским институцијама и предузећима чији су оснивачи локалне самоуправе, а који обављају јавне функције, до којих су дошли превасходно политичким путем, као и штету коју су начинили Републици Србији од 59 милијарди евра, поднето је  само 1.364 кривичних и прекршајних пријава.

Кривичне пријаве против високих градских, општинских и државних функционера се не решавају, већ застаревају под окриљем притисака и корупцијом и криминалом у судовима Републике Србије.

Српски покрет Двери подржава закључке, препоруке и иницијативе Државне ревизорске институције изнете у горе поменутом извештају и моли грађане Србије да се пробуде, реагују на уочене криминалне радње и казне првом приликом на изборима све политичаре и криминалце на власти који су нанели немерљиву штету Републици Србији и генерацијама које долазе.

Господину Вучићу и Брнабић поручујемо да је ово део проблема на који је указивао Српски покрет Двери приликом доношења Измена закона о локалној самоуправи, а који је требао суштински да реши горе наведене пропусте у раду локалних самоуправа, а не козметичке измене које су СНС власт и „посланици на звонце“ усвојили у циљу додворавања ММФ и међународним кредиторима.