Прочитај ми чланак

ДОДИК: Нове надлежности оружаних снага БиХ угрожавају Републику Српску

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је СДС губитник чији се однос према Српској наставља на најгори начин, јер кадрови Савеза за промене предлажу да у оквиру Оружаних снага (ОС) БиХ буде формирана обавештајна служба која би се бавила праћењем цивила.

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

То је недопустиво, а овако нешто је предложио парламентарни војни повереник. То су ствари које нису потребне Републици Српској и немогуће је дозволити да се овако понашају, јер је за безбедност Српске одговорна њена власт – рекао је новинарима Додик у Залужанима код Бањалуке.

Он је истакао да увођење нове надлежности у Оружане снаге БиХ представља директно угрожавање безбедности Републике Српске.

– Република Српска нема ништа од безбедносних структура на нивоу БиХ. Обавјештајна служба БиХ је искључиво у функцији лидера СДА Бакира Изетбеговића … О овоме говоре лица блиска људима који су били дио организованог криминала. Ако кадрови СДС, који су власт на нивоу БиХ – Мирко Шаровић, Драган Мектић и други причају о поштењу, онда је јадно поштење на овим просторима – каже Додик.

Додик је данас изјавио да је спровођење одлуке „Сејдић-Финци“ наметнула међународна заједница да би Српска променила начин избора члана Председништва БиХ.

– Био је предлог да чланови Председништва БиХ буду бирани у парламенту БиХ, односно да нашег члана бирају посланици Бошњаци и Хрвати, што је недопустиво – рекао је Додик у Залужанима код Бањалуке.

Он је поновио да Република Српска остаје при ставу да народ на изборима бира члана Председништва БиХ из Републике Српске.

– Како ће бирати у Федерацији БиХ, њихов је проблем – додао је Додик и напоменуо да у Републици Српској не могу бити формиране виртуелне изборне јединице.