Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ У ПРОЦЕПУ Усијање међу социјалистима после поруке премијера Вучића

0

Лидер СПС Ивица Дачић доведен је у мат позицију. Не може да казни Бранка Ружића без последица по себе и странку, а уколико ништа не предузме, доводи у питање коалицију са СНС.

Tanjug

Tanjug

Лидер СНС Александар Вучић је у четвртак након заседања Владе поручио Дачићу да после најновијих јавних критика које је упутио потпредседник СПС Бранко Ружић – социјалисти могу да очекују одговор. Како „Блиц“ сазнаје, Вучић је и дословце поручио: „Кад се најмање надате.” Дачић је експресно сазвао врх СПС, међутим, није се појавио на састанку.

Лидер социјалиста, како кажу његове страначке колеге, не би се појавио на расправи о Ружићу ни да је имао слободно поподне. Оцена свих је да покушава да избегне да се он директно и отворено бави Ружићем. Међутим, и без Дачића на састанку врха СПС било је варница. Говорећи о најновијој и најозбиљнијој кризи на релацији СНС и СПС, свако је изнео став. „Блиц“ преноси неке од изјава са састанка иза затворених врата:

– Крив си, друже Бане – поручио је Жарко Обрадовић, Дачићев човек са клупе који тапка у реду за неку државну функцију.

– Морамо да сачувамо јединство партије по сваку цену, али и да другарски кажемо да није океј – поручио је Ђорђе Милићевић.

– Нанета је штета изјавама које одговарају блиставом уму – опозиционара, прокоментарисао је историчар и потпредседник СПС Предраг Марковић.

– Односе треба регулисати на релацији председника странке Дачића и потпредседника Ружића – став је Дејана Раденковића.

– Да Бане поднесе оставку – као из топа рече посланик Ђорђе Чабаркапа.

На састанку је заузет став да страначки органи треба да раде свој посао, а став СПС је коалиција са СНС. Оно што се сада чини готово извесним је да Дачић неће моћи да казни Ружића на начин на који је то учињено Дијани Вукомановић, која је после укора напустила СПС, или Ненаду Боровчанину. Чињеница је и да није реч о истој лиги када је реч о унутарстраначким односима. Статутарна комисија на коју је Дачић имао утицаја када је реч о кажњеним члановима тешко да би исто поступила са Ружићем.

Проблем више је што би све морало да иде на Главни одбор странке. У том случају Дачић би кренуо стазом која би на чистину избацила поларизацију СПС, али и која би озбиљно могла да му уздрма позицију унутар странке.

Шеф комисије: Ружића волим и ценим

Шеф Статутарне комисије СПС Миљкан Карличић за „Блиц“ није желео да прецизира да ли ће Ружић уопште бити тачка дневног реда.

– Комисија ће имати редовну седницу у наредних 15 дана. На дневном реду је предлог мера за боље организовање и деловање СПС. Реч је о првенствено политичким питањима. Органи СПС нису имали седнице последњих дана – каже Карличић.

На констатацију да је изјавио да му је Вучић пријатељ и да не би волео да је Ружић нешто лоше рекао о њему, Карличић је на питање у каквим је односима са Ружићем одговорио:

– Ружић је мој пријатељ. Човек изванредних способности и квалитета. Изузетан председник Извршног одбора СПС. Човек кога волим и ценим – поручио је Карличић.