Прочитај ми чланак

БОРБА ЗА ВЛАСТ У ЦГ: Опозиција у помоћ зове реиса

0

РЕИС Исламске заједнице Црне Горе Рифат Фејзић могао би својим ауторитетом да утиче на Бошњачку странку и њене лидере да прихвате понуду опозиције да неко из те партије буде нови мандатар Владе Црне Горе. Јер, како сазнају "Новости", опозиционари су већ закуцали на врата првог човека у Исламског заједници, па ће дани који долазе показати да ли ће њихов труд уродити плодом.

04-2_620x0Понуду о формирању заједничке владе ДПС је доставио Бошњачкој странци, коалицији „Албанаци одлучно“ и Хрватској грађанској иницијативи, али не нуде и премијерско место. Један од лидера албанских странака Генци Ниманбегу казао је да су Албанци спремни да прихвате све понуде власти и опозиције, али да ће на крају сами преломити. Оно што актуелна власт годинама није решила за Албанце, јесте да Тузима дају статус самосталне општине, а Малесији културну аутономију, затим изградњу саобраћајнице Гусиње – Подгорица.

После великих нерегуларности на изборни дан 16. октобра, опозиција је најавила да неће признати резултате гласања. Демократски фронт, коалиција „Кључ“, СДП и Демократе освојили су 39 мандата, а Ђукановићева ДПС 36. Са мандатима мањинских партија ДПС би могао да поново формира владу, док би опозицији „муке скратила“ Бошњачка странка са два освојена места у парламенту.

У заједничкој иницијативи опозиције нашао се и апел врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу, да се убрза истрага о наводном покушају државног удара у Црној Гори. Незванично, опозиција ће од ВДТ тражити да предочи доказе и да одмах саопшти која политичка организација спонзорише тероризам, без икаквог увијања. Уколико би била поткрепљена доказима о терористичком деловању, таква странка требало би да буде забрањена.

САРАДЊА СА СРБИЈОМ

ЈЕДАН прорежимски црногорски медиј у суботу је поново објавио транагрупе од 20 грађана Србије, на дан парламентарних избора 16. октобра, под сумњом да су планирали државни удар у Црној Гори. Тек после пет дана ћутања, поводом ових дешавања огласили су се и актуелни премијер Мило Ђуакановић и председник државе Филип Вујановић. Они су потврдили речи специјалног тужиоца Миливоја Катнића да су ухапшени спремали Црној Гори „црни сценарио“. Такође су најавили и да ће о свим дешавањима обавестити Србију и са њом сарађивати.