Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ ЗБОГ КАФАНСКЕ ТУЧЕ, Чанак поново урлао у судници!

0

Судски процес у којем се лидер ЛСВ-а Ненад Чанак терети да је у септембру 2012. у новосадској кафани "Тако је суђено" пребио Павла Лешановића из Београда, данас је завршено, а изрицање пресуде заказано је за понедељак.

То је поновљени поступак, јер је Виши суд у Новом Саду поступак вратио на поновно одлучивање новосадском Основном суду.

На почетку данашњег претреса Чанак је на питање судије Тамаре Куцурац, да ли жели да се изјасни о оптужби, рекао да није крив и да се неће изјашњавати о оптужби.

Он је на питање судије да ли је свестан последица такве одлуке, Чанак је рекао да је то од почетка био и остао политички процес.

„Намера је била да се од кафанског инцидента направи алат којим ће се дискредитовати мој политички рад и ја као човек“, рекао је Чанак.

Он је подсетио да је два дана после инцидента поднео оставку на место народног посланика да се, како је рекао, не би посумњало да ће се позивати на посланички имунитет, подсетивши да је два пута биран за народног посланика.

„Све ово што се дешава има хиљаду мана и нема ниједан доказ. Нисам крив и никога нисам ударио ни са чим. То не значи да одступам од своје одбране, а оно што сам раније изјављивао било је плод моје жеље коју, нажалост, нисам остварио. Нисам никога ударио, нити повредио, мада сам то веома желео“, рекао је Чанак, видно узбуђен.

Он је истакао да остаје при тој изјави и да више неће одговарати на постављена питања у поступку.

Након те изјаве уследила је расправа у којој су адвокати одбране и пуномоћник оштећеног често улазили у сукобе, а тема је била сучељавање, па је на крају судија донела одлуку да до тог сучељавања дође.

Током сучељавања Чанак је штапом ударио по столу, па је Лешановићев адвокат затражио паузу и да у судницу дође судско обезбеђење, што је судија и наложила.

Како су адвокати одбране истакли, Чанак је ударио штапом о сто како би показао да не може да подигне руку с циљем да удари Лешановића.

Aдвокати Лешановића су с друге стране тврдили да је то Чанак то намерно урадио како би заплашио њихвог клијента.

После паузе и уласка судског обезбеђења, процес је настављен без инцидената.

Тужилаштво је затражило осуђујућу пресуду и то од осам месеци затвора условно, због наношења лаких телесних повреда, док је одбрана у завршној речи тражила ослобађајући пресуду, каква је и изречена 30. марта ове године у првом поступку.

Чанак поново урлао у судници

За само три и по сата у Основном суду у Новом Саду је, на тренутке бурно, завршено поновљено суђење Ненаду Чанку, лидеру Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ). Он је оптужен за наношење лаких телесних повреда Павлу Лешановићу из Београда и угрожавање сигурности његовог суграђанина Бојана Каришика.

Судија Тамара Куцурац ће пресуду за инцидент од пре три године, на паркингу испред кафане „Тако је суђено“ у Новом Саду, коју је водио некадашњи ватерполиста Данило Икодновић, објавити у понедељак, 24. октобра.

AДВОКAТ ОТИШAО ПРЕ ГЛAВНОГ ПРЕТРЕСA

Лешановићев пуномоћник Горан Петронијевић је после своје завршне речи уз дозволу судије напустио судницу и није присуствовао крају главног претреса.
– Јесте, ударио си ме – узвратио је Лешановић.
– Тукао си ме, ударили сте ме!

Заменица Основног јавног тужиоца је изјавила да остаје код оптужбе. Како је рекла, на основу доказа произлази да је Чанак починио кривично дело за које се терети и тражила је да се огласи кривим за наношење лаких повреда и осуди на осам месеци условно. Што се тиче угрожавања сигурности, за то кривично дело је тражила да се донесе одбијајућа пресуда, јер је наступила застарелост.

И оптужени Чанак, као и оштећени Лешановић и Каришик остали су при својим тврдњама, те су морали да се суоче. Повишеним тоном, Чанак је стојећи наспрам Лешановића рекао:

– Нисам те ударио, и то си измислио да би зарадио паре. Затим га је питао: „Јесам ли те ударио штапом?“

Док су међусобно један другог оптуживали, Чанак је у једном тренутку замахнуо штапом, на који се иначе ослања и ударио у дрвени сто за којим су седели заменик основног јавног тужиоца и адвокат Горан Петронијевић, правни заступник Павла Лешановића. Због тога је Петронијевић тражио да се о свему обавести председник суда, и да у току даљег рочишта буду присутни судски стражари, што је и учињено.

Чанкови браниоци су тврдили да није доказано да је њихов клијент крив, тражећи да буде ослобођен. Ненад Чанак, који је уместо за насилничко понашање, одговарао за наношење лаких повреда и угрожавање сигурности, 30. марта ове године је ослобођен оптужби. Aли Виши суд је, усвајајући жалбу Основног јавног тужилаштва, укинуо првостепену, ослобађајућу пресуду Чанку. Као разлог да се суђење понови наводи се и да је било битних повреда кривичног поступка и да је неправилно утврђено чињенично стање.