Прочитај ми чланак

Аутентичне идеје су незаустављиве

0

Кијук је у својим беседама често цитирао стихове Рајка Петрова Нога: Ништа није пропало, кад пропало све је! Catena mundi диже српску заставу високо на бојном пољу и говори: „Битка тек почиње“.

CM1-ova

Штанд ИК Catena mundi

Уочи предстојећег Сајма књига, разговарали смо са Бранимиром Нешићем, директором издавачке куће Catena mundi, водеће издаваче куће на десној сцени.

  1. Има ли места за родољубиву литературу на савременој књижарској сцени у Србији и да ли се нешто променило од 2012, када сте основали издавачку кућу Catena mundi?

– Да бих вам одговорио на то питање, прво морамо да знамо шта заправо значи „родољубива литература“. На њу никако не треба гледати уско и сматрати да је „родољубива литература“ само она писана реч која слави битке, ратове, јунаке или војсковође, да су родољубиве песме и романи само они који описују велике историјске догађаје и у њима траже врлине народа из којег долазе. За мене је родољубива литература свако велико уметничко дело, без обзира да ли га је написао Србин или припадник неке друге нације, за мене је „родољубива“ књига сваког историчара, теолога, правника, социолога или обичног сељака која искрено и без увијања – бескомпромисним сведочењем истине – јасно открива Битно. У времену глобализације и претераног потрошачко-материјалистичког конзумерства, где корпоративна индустрија, у циљу растакања духовности и вредности народа којим жели да влада, намеће плитку и забављачку литературу, објављивати „родољубиву литературу“ значи на озбиљан начин бавити се питањима смисла, тајнама постојања света и човека, откривати јавне и тајне полуге друштвене и културне окупације и проналазити вештине за нове герилске борбе на кључном фронту – фронту културе и идентитета. Писана реч која одуховљава и просвећује, која позива на отпор против колонијалистичког (у нашем времену бих га назвао неолибералног) система, то је за мене – родољубива литература. Она, у свим, па и у овим временима превазилази границе националног иако своју снагу проналази на изворима правих или аутентичних националних култура. Дела Светога Саве најбоље говоре томе у прилог, али и дела Есхила, Софокла, Сервантеса, Шекспира, Гетеа, Достојевског и многих других. Дакле, места, додао бих и времена, за „родољубиву литературу“ увек има, право је питање да ли издавачке куће имају довољно вере и поштовања према свом народу и целом човечанству, као и спремности да му одговорно служе.

Catena Mundi Branimir Nesic

Бранимир Нешић, директор ИК Catena mundi

  1. Након енциклопедије Catena mundi I и II и Magnum crimena у издању Ваше издавачке куће ове године се појавило још једно капитално издање. У питању је трећи том енциклопедије Catena mundi. Шта је Catena mundi III?

Трећи том Катене је дело саборности одређеног броја људи који су прихватили одговорност да се ухвате у коштац са најтежим друштвеним питањем: тајном постојања и трајања националног идентитета Срба кроз векове, на простору читавог Балкана, или, како би то Кијук рекао, на веригама света. Као прва од планирана два наставка, Catena mundi III се ухватила у коштац са највећим тајнама и вредностима српског народа, али није бежала да открије заблуде и грешке које смо кроз историју правили. Catena III је књига која показује непресушне изворе трајања и постојања, али је и књига која открива крваве руке оних који су уништавали српски народ кроз векове. Она се бави и значајем језика у очувању националног идентитета, али и открива бесловесне силе које су тај језик, као и људе који су га означавали српским, уништавали, преверавали, мењали им природни идентитет вештачким и лажним. На сва ова питања, на 1000 страна одговоре дају најумнији Срби, као и странци. Она је природни наставак прва два тома Катене које је 1992. године објавио Предраг Драгић Кијук.

CATENA-III

Catena mundi III

  1. Како сте се одлучили на тај подухват и шта Вас је мотивисало?

– Ко је добро познавао Предрага Драгића Кијука, ко је поштовао његов рад и жртву, одговор на ово питање зна. За оне који га нису знали парафразираћу мисао блаженопочившег Патријарха Павла: „Србија би врло брзо процветала када би сваки Србин за опште добро урадио ни мање ни више него колико може“. Мени је Бог дао да упознам Кијука, да се са њим годинама дружим и да заједно војујемо, да поред њега градим, или боље рећи надограђујем свој однос, поштовање и одговорност према народу којем припадам. Сматрао сам да Катена 3, која почиње и завршава се Кијуковом речју, најбоље може да покаже да живот нема краја и да су сеобе идеја незаустављиве. Такође, највеће богатство које сам у животу стекао је, поред своје породице, упознавање мудрих и поштених људи, које сам овом приликом позвао у помоћ.

milo-lompar-recenzija

Проф. др Мило Ломпар, један од рецензената Catena mundi III

Имам обавезу да се захвалим свима који су учествовали у овом подухвату: мом пријатељу Срђану Петровићу који је поверовао да можемо спровести идеју у дело, ауторима који су дали сагласност да њихове текстове објавимо, а највише рецензентима без чије помоћи и савета не бисмо успели да на ваљан начин приведемо крају овако одговоран посао: Кости Чавошком, Душану Т. Батаковићу, Милу Ломпару и Милошу Ковићу.

  1. Шта сте нам још припремили за овогодишњи сајам књига и зашто посетити штанд Catena mundi?

– Катена искључиво штампа књиге за слободне људе и позива их крилатицом: Мислите храбро, осетите слободу! За Катену пишу најеминентнији српски интелектуалци; само ове године објавили смо нове књиге Антонија Ђурића, Косте Чавошког, Мила Ломпара, Срђе Трифковића, Слободана Антонића, Милоша Ковића, Владимира Димитријевића, Маринка Вучинића, Слободана Рељића, као и Драгана Хамовића и Јована Пејчића. Када се томе придодају прошлогодишње књиге Милована Данојлића, Василија Крестића, Небојше Катића, Јована Душанића, Зорана Чворовића, Душана Пророковића, Дејана Мировића, Мише Ђурковића, Бранка Драгаша, Бошка Обрадовића и многих других, заједно са Magnum crimen-ом Виктора Новака, и сада са три тома Catena mundi, сматрам да је ово добар почетак за велику забринутост наших непријатеља, који су таман помислили да су посао привели крају. Кијук је у својим беседама често цитирао стихове Рајка Петрова Нога: Ништа није пропало, кад пропало све је! Catena mundi диже српску заставу високо на бојном пољу и говори: „Битка тек почиње“. Ко има очи да види и уши да чује, видеће и чуће.

kovic-uporista

„Упоришта“, нова књига др Милоша Ковића

  1. Да ли већ имате неке нове пројекте у плану и шта убудуће можемо да очекујемо?

– Припадам оним људима који мисле да се у Србији води жесток и специфичан рат. Стога, нека ми ваши читаоци опросте што сматрам да не би било баш мудро да се непријатељу откривају будући потези.