Прочитај ми чланак

ФЕЈСБУК ИЗ ЗАГРЕБА УВОДИ ЦЕНЗУРУ У СРБИЈИ: Блокирана страница „Србин инфо”!

0

Друштвена мрежа Фејсбук, противно српским законима, из своје централе у Загребу спроводи цензуру српских медија забрањујући и блокирајући људе, објаве и странице и то само зато што су некада објавили и шеровали податке из српске историје или из политичког живота Србије, региона и света.

facebook_cenzura-1068x700

Ово је на својој кожи осетио и портал „Србин инфо”. Прво је блокиран лични Фејсбук налог гл. одг. уредник Дејана Петра Златановића, са „обазложењем” да је у периоду између 2012. и 2014 године, постављао фотографије Ратка Младића и Радова Караџића са Патријархом Павлом!?

Два дана након тога, Фејсбук је блокирао и страницу новинске агенције Србин.инфо (са 120 00 пратиоца)  са могућношћу жалбе, али и претњом да ће бити избрисана ако се не усвоји жалба!

logo-responsive

Србин.инфо је новинска агенција, регистрована у Агенцији за привредне регистре, одељак за медије, под редним бројем IN000162, те у складу са тиме пре свега преноси, тумачи и производи агенцијске вести.

Иначе, централа Фејсбука за српско говорно подручје је у Загребу! У разлозима за блокаду странице Србин инфо, Фејсбук не наводи ни један конретан разлог, осим што нама је дао следеће саопштење:

While people can use Facebook to challenge ideas, institutions, and practices, Facebook removes hate speech. Hate speech includes content that directly attacks people based on their race, ethnicity, national origin, religious affiliation, sexual orientation, sex, gender, or gender identity, or serious disabilities or diseases.

If you think your Page was unpublished in error, you can appeal. Before you appeal, we suggest removing any violating content from your Page. Please keep in mind that if your appeal is denied, your Page will be permanently deleted.

Из овог саопштења се уопште не види ко је, када и колико пута позивао на мржњу. Наравно, на Фејсбук страници „Србин инфо”, то се никада није ни догодило.

ВАЖНО!!!

Све док страница Фејсбук Србин.инфо не буде читаоцима опет доступна, рад Србин.инфо пратите директно на страницама нашег портала SRBIN.INFO

Напротив, на страници за статистику могу се видети утисци корисника наше Фејсбук странице, где се лепо показује да од стране читалаца има веома мало притужби на објаве које су објављене. То говори о томе да сви који су примали објаве никако нису могли да буду они који су се Фејсбуку жалили да страница Србин инфо шири мражњу, расизам и др. неприкладне ствари. (види слику доле):

prituzbe-na-srbin-info-na-fejsbuku

Ако су разлог за забрану биле фотографије Ратка Младића, Радована Караџића или патријарха Павла, треба истаћи да су то биле агенцијске вести или слике конкретних догађаја о којима извештава или пише новинска агенција Србин.инфо, а не пропагадни памфлети са позивом на мржњу.

Нема дилеме да је у питању системско нарушавање слободе говора од стране Фејсбука.

С обзиром на то да је на овај начин Фејсбук грубо прекршио законе државе Србије и своје уредбе и тумачење тих уредби ставио изнад српског законодааства, новинска агенција Србин.инфо ће подићи тужбу против Фејсбука пред српским судовима, те позива све друге медије, организације и појединце да нам се придруже и заједно учествују у тужби.