Прочитај ми чланак

Бошњачки војни „експерт“: Оружане снаге БиХ би потпуно уништиле Војску Србије

0

У ратном сукобу са Војском Србије Оружане снаге БиХ потпуно би уништиле српске компоненте у заједничкој војсци БиХ.

ahatovic

Овај монстрозни сценарио осмислио је и написао професор одбране и безбедности из Сарајева Неџад Ахатовић, анализирајући за екстремистички бошњачки сајт Бошњаци.нет ток и могуће исходе евентуалног ратног сукоба између БиХ и Србије.

Разрађујући ратну стратегију, износећи предвиђања “правца напада агресора” и излажући своја сазнања о војним капацитетима и наоружању којима би у пројектованом сукобу располагале зараћене стране, Ахатовић је, између осталог, један део ове морбидне симулације посветио и “босанској петој колони”, односно српским припадницима ОС БиХ.

– Оружане снаге БиХ уз обезбеђену логистичку подршку и исправну опрему имале би велику шансу да правилним одабиром момента и праваца деловања, уз брзу концетрацију наших оклопних потенцијала, нанесу Војсци Србије неприхватљиве губитке из дефанзиве.

Затим би их дотукли у брзом контраудару којим би пресекли линије снабдевања и ставили агресора са комплетном преосталом техником у полуокружење и окружење, уз истовремену опсежну операцију елиминације побуњених јединица ОС БиХ употребом авијације, специјалних састава полиције и дела Бригаде за тактичку подршку.

Све побројано не укључује деловање Хрватске војске и, као што рекох, укључује деловање пешадијских батаљона ОС БиХ из Бијељине, Билеће и 6. Пешадијске бригаде из Бањалуке у саставу агресорских снага – “анализира” Ахатовић.

Коментаришући за „ЕуроБлиц“ наведену “експертизу” колеге из Сарајева, војно-политички аналитичар из Београда Александар Радић каже да Ахатовићеве опсервације представљају класичан пример ратног хушкаштва.

– Не постоји ништа опасније него покретати приче о томе ко је јачи и ко би победио у евентуалном ратном сукобу. То су опасне поставке. Тако је рат на подручју бивше Југославије и кренуо почетком 90-их година прошлог века. Рат је, између осталог, и питање емоција, мржње. Стварање слике о војној снази једних и других производи ратну атмосферу, а то је класично хушкање – каже Радић.

Поповић: ОС БиХ су обична нула

Војно-политички коментатор из Бањалуке Гостимир Поповић тврди да комплетна Ахатовићева анализа “нема везе с мозгом”, а посебно у делу у којем он прижељкује “нападе авијацијом” по циљевима у Бањалуци, Бијељини и Билећи.

– Војнички капацитети Оружаних снага БиХ равни су нули! Не дај боже да се нешто деси, та војска би се распала у року од пола сата – тврди Поповић.