Прочитај ми чланак

БИЗАРНЕ ТАЈНЕ ХАБЗБУРГОВАЦА Владали половином Европе и живели развратно у инцесту

0

Династија Хабзбург била је једна од највећих у Европи. Вековима су огранци ове моћне породице владали Немачком, Шпанијом, Словачком, Перуом, Мексиком и Хрватском.

a

Династија Хабзбург била је једна од највећих у Европи. Вековима су огранци ове моћне породице владали Немачком, Шпанијом, Словачком, Перуом, Мексиком и Хрватском.

Њени чланови били су свети римски цареви и главе Аустроугарског царства, а убиство једног од њих – надвојводе Франца Фердинанда, покренуло је највећи рат у историји.

Укратко, ова велика династија обликовала је не само модерну Европу, него и историју целог света.

Ми вам, међутим, представљамо неке од најбизарнијих чињеница о члановима ове породице:

10. Леополд I је волео крваве спортове

У 17. веку се од чланова краљевске породице очекивало да своју мушкост показују убијањем животиња. Обично се то чинило одласком у групни лов, али је Леополд И одлазио корак даље. Свети римски цар, како је гласила његова титула, није желео само да убија животиње, него да их убија на најбизарније могуће начине.

Његов омиљени “спорт” био је пребијање лисица замотаних у ћебе штаповима до смрти. Убацивао је јелене у базене, а онда их убијао самострелом, а користио је соколе да лови ждралове.

Међутим, ни Рудолф ИИ није био имун на оваква “задовољства”.

9. Рудолф II – алхемичар

Рудолф ИИ је био последњи Хабзбушки цар који је владао из Прага. Можда је разлог за то био тај што је потпуно уништио репутацију династије у том граду. Упркос томе што је носио титулу светог римског цара, Рудолфа је мање занимало владање, а више чаробњаштво.
Страствени окултиста, веровао је у алхемију. Сматрао је да је баш он на прагу открића камена мудраца који ће му омогућити вечни живот.

Упослио је најславније алхемичаре тог времена, као што је Џон Ди, да преобрате метал у злато и консултовао се са Нострадамусом, који је за њега писао хороскопе.
Поред свега тога, волео је да скупља и окултне “сувенире”. Повезиван је са јеврејском легендом о Голему и људи тог времена тврдили су да је лично оживео створење од блата на улицама Прага.

s

8. Франц Фердинанд убијао је све што се миче

Пре него што је постао познат као окидач за избијање Првог светског рата, надвојвода Франц Фердинанд био је познат као ловац који је убијао сваку животињу коју види. Путовао је широм Аустроугарске и пустошио фауну – у једном дану убио је 2.140 животиња. До краја живота, процењује се да је убио готово 300.000 живих створења.

На његовом имању у Конопишту поставио је 100.000 препарираних јеленских глава на зидове. Сачувао је чак и два слона која је убио и претворио их у велику канту за смеће и пепељару.

7. Карл I је направио најгори мировни споразум у историји

Хабзбурзи су данас познати по удруживању Аустроугарске са Немачком у Првом светском рату, али су били далеко од Кајзерових најближих сарадника. Како је рат одмицао, нови цар Карл И тајно је контактирао Француску да осигура мировни споразум. Његови покушаји описивани су као најгори покушај помирења у историји.

Карл је наиме тако очајнички желео да његово царство не буде подељено након завршетка рата, да је Французима у суштини обећао шта год да му траже. Тако је француски премијер Жорж Клеменсо схватио да су Аустроугари толико слаби, да ће ускоро свеједно посустати. Уместо да одговори на Карлову понуду, објавио је његову поруку и уништио и последњи трачак полета у царству.

Не само да је то био велики ударац за Карла, него га је умало коштало и савезника Кајзера.

6. Породица није имала ништа против инцеста

Као и свуда у Европи тог времена, краљевска имовина се наслеђивала. Ако би неко од чланова краљевске породице био венчаван с неким “странцем”, морали би делити своју огромну територији су сасвим новом породицом. Једноставно решење за Хабзбурговце било је да се венчавају међусобно.

Тако је Леополд И узео за жену своју рођену сестричину Маргарету Терезу од Шпаније и још инсистирао да га зове “ујаком” у интимним тренуцима.

Као што се и могло очекивати, таква пракса није се показала добро. Линија династије која је владала Шпанијом и њеним колонијама у Новом свету потпуно је сломљена када је Карл ИИ рођен са бројним физичким и менталним недостацима и неплодношћу изазваним укрштањем блиских сродника. Владавина династије Хабзбург у Шпанији угашена је његовом смрћу 1700. године.

d

5. Инцест је оставио бројне последице

Опасност укрштања блиских сродника види се и на портретима чланова Хабзбуршке породице. Један од деформитета који је био најучесталији међу потомцима рођачких бракова постао је познат као “Хабзбуршка вилица”.

Карло В је био тако тежак случај, да није могао ни да једе у јавности, а Карл ИИ није могао ни да говори нити једе чврсту храну.

4. Фердинанд И је заостао у менталном развоју

Иако је укрштање блиских сродника било врло честа пракса у европским краљевским породицама, ретко би деца која су рађана са деформитетима изазваним инцестом доспевала на трон. Изузетак је био Фердинанд И, који је 1835. постао цар Хабзбуршких земаља, упркос томе што је имао тежак степен поремећаја менталног развоја и није могао ни да се потпише.

Упркост томе, владао је целу деценију, пре него што је свргнут у пучу 1848. Једна од његових последњих познатих изговорених реченица, када је чуо да народ Аустрије спрема револуцију била је: “Да ли смеју то да раде?”

3. Максимилијана су на превару наговорили да влада Мексиком

Мексичка елита се 1863. уротила заједно са Наполеоном III против мексичког председника Бенита Хуареза ког су одлучили да замене француском марионетом. Све што им је било потребно је да нађу некога довољно непромишљеног за ту улогу. Тај човек био је Фердинанд Максимилијан.

Он је наивно поверовао да је народ Мексика гласао за њега као цара и упутио се у Нови свет где је постао нови вођа 1864. Готово истог тренутка избио је грађански рат.
Без његовог знања, француске трупе су користиле његов долазак на власт као изговор да елиминишу Хуареза, али се овај није дао. До 1867. избацио је Французе из своје земље. Дубоко верујући да је популаран, Максимилијан није желео да се повлачи, тврдећи да жели да остане са својим новим народом. Његов нови народ га је потом убио.

f

2. Над породицом је лебдела страшна клетва

Цар Франц Јозеф убио је 1848. групу мађарских побуњеника. Један од њих био је син грофице Карој, која је бацила клетву на Франца Јозефа. Ту клетву касније су кривили за велике трагедије које су се догодиле у породици.

Прво је Франц Јозеф једва умакао атентаторима, док су његову жену убили италијански анархисти. Његов син убио се заједно с љубавницом. Један Хабзбурговац је пао с коња и погинуо. Други изгорео у пожару. Два починила самоубиство. Један нестао у мору. Други изгубили разум…

Након смрти мексичког “императора” Максимилијана, његова десна рука завршила је у азилу за ментално оболеле на 30 година. Током седам година породицу је походила несрећа, која је кулминирала убиством Франца Фердинанда. Његова смрт покренула је Први светски рат, који је на крају довео до пада комплетне империје.

1. Њихов последњи члан је на путу ка светости

Карл И (онај који је хтео да склопи ужасан мировни споразум са Француском), повукао се с трона 1918. и окончао владавину Хабзбурга у Европи. Ипак, његова прича још није завршена, будући да би ускоро могао да буде проглашен за свеца.

Католичка црква га је већ прогласила за блаженог 2008. приписавши му друго чудо, што значи да би ускоро могао да буде и канонизован.

Ако се то деси, постаће први светац у историји католичке цркве који је дозволио употребу хемијског оружја (аустријске снаге користиле су хлор као бојни отров у Првом светском рату). Ипак, мора се признати да би то била прикладно чудна завршница ове необичне лозе. Човек који је само две године провео као цар, могао би да постане најпоштованији од свих Хабзбурга.