Прочитај ми чланак

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ: Алармантан број случајева нестанка деце

0

Пријаве за дјецу која су нестала из школа, школских аутобуса или са школских излета у Њујорку се дуплирао и ове године износи 457, саопштила је канцеларија специјалног комесара за надзор над њујоршким школама.

Фотографија преузета са веб портала  Српског покрета Двери

Фотографија преузета са веб портала Српског покрета Двери

Најалармантији случајеви нестанка дејце се односе на ученике са посебнмим потребама и дјецу старости три и четири године која су нестала из њујоршких вртића, пише Њујорк пост.

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио проширио је истраге због узнемирујуће растућег тренда нестајања њујоршке дјеце из школа, који је за 279 случајева већи него 2014. године, а што се приписује слабом надзору због чега се дјеца налазе у великој опасности.

Иако је њујоршко Градско вијеће у новембру прошле године инсталирало 21.000 аларма на врата 1.200 школа и вртића, већина објеката за чување дјеце је необезбијеђена тако да дјеца, осим отмица, нестају и самовољним изласком на улицу.

Осим технике и обезбјеђења, за нестанак дјеце су криви и васпитачи којима се све чешће дешава да дјеца изађу из школе или вртића, да не врате сву дјецу са излета, а пријављени су и случајеви у којима су малу дјецу из вртић давали особама које се представе као сродници, чак и давања погрешног дјетета дадиљама и старијим особама које их чувају, пише њујоршки лист.

Канцеларија специјалног комесара за надзор образовних установа је саопштила да је добила извјештаје о „укорима упућеним сваком васпитачу или одговорном наставнику коме се десило да је дијете нестало“.

„Безбједност и сигурност наше дјеце је приоритет, а ми имамо процедуре како би осигурали да су дјеца под надзором на одговарајући начина“, навео је у саопштењу портпарол канцеларије Дое Девора Каие али није наве зашто у овим објектима недостају камере и аларми.

Случајеви који су највише узнемирили јавност је нестанак аутистичне дјевојчице која је изашла из школе и чије тијело је потом нађено на обали ријеке, као и трогодишњег дјечака којег је својој кући одвела бака другог дјетета, а којег је потом вратила у вртић уз објашњење да „личи на њеног унука“.

Јавност је бурно реаговала и када је након вишесатне потраге за дјевојчицом која се није вратила са излета, дијете пронађено у аутобуској гаражи како спава на сједишту – покривена преко главе својим капутићем.