Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Желимо у ЕУ али са Косметом

0

Србија се бескомпромисно бори против већ јасно исказане намере да је поново увуку у сукоб у региону јер не жели никакве свађе сукобе и ратове, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић

У Јајинцима је данас одржана комеморација посвећена очувању сећања на више десетина хиљада људи који су брутално убијени на том месту у Другом светском рату.

На комеморацији којој су присуствовали и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Народне Скупштине Србије, Владе Србије, Града Београда, чланови удружења преживелих логораша и потомци страдалих, представници верских и етничких заједница, дипломатски кор, председник Републике Томислав Николић је истакао да је место страдања у Јајинцима вечна кућа за више од 60 000 жртава, страдалих само зато што су били погрешне нације, вере, или су се у злом времену нашли на погрешном месту.

Фото:  Министарство одбране Републике Србије

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Суд савести је, рекао је председник Николић, изнад свих судова људских, те се зато, али и због будућности, увек морамо враћати чињеницама историје, подсећајући се почињених ужаса и значења које спомен парк Јајинци има за колективно сећање и све жртве. Како се такви злочини више не би понављали.

„Желимо да будемо пуноправан члан Европске Уније, али никада нећемо признати независност Косова и Метохије. Боримо се за право да сами себи бирамо пријатеље. Бескомпромисно се боримо и против већ јасно исказане намере да нас поново увуку у сукоб у региону. Сад вам кажем, Србија не жели никакве свађе, сукобе и ратове. Србија инсистира на миру и сарадњи у региону и читавом свету“, рекао је данас, на комеморацији жртвама Другог светског рата у Јајинцима, Томислав Николић, председник Републике Србије.

Присутнима се обратио и Милинко Чекић, члан удружења логораша Јасеновца, који је присутнима скренуо пажњу на судбину око 10 000 Козарчана који су из Јасеновца послати у логор Старо Сајмиште да би одатле на последње путовање кретали у различитим смеровима, а њих 5000 назад ка Јасеновцу. Чекић је подсетио на искуство јеврејског народа који је након ужаса холокауста успео да забележи имена највећег броја жртава, као на нешто из чега и остали страдални народи треба да уче и да тако чувају сећање на оно што се догодило.

Током комеморације, присутни су положили венце и цвеће на споменик жртвама.

Обележена 98 година од пробоја Солунског фронта

Неколико стотина окупљених грађана, припадника Министарства одбране и Војске Србије и полиције, државних службеника Србије, Грчке, Русије, Француске, Велике Британије, али и Удружења бораца и ветерана, на челу са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином, полагањем венаца и интонирањем химни, одало је почаст палим борцима.

– Сваки народ има једно место коме се диви, место ходочашћа којем дође да се поклони у тишини. Зејтинлик је то наше место на светој Грчкој земљи. Сто година је прошло, још сто да прође, то је мало да заборавимо са ким смо се борили и са ким смо делили и хлеб и крв – рекао је Вулин након церемоније полагања венаца.

Како је навео, Србија је земља која има једну жељу:

– Ту жељу сањамо већ хиљаду година, а то је да родимо један нараштај који ће живети и умрети без рата. Само једном у хиљаду година, то је наша молитва док стојимо међу овим неразрушивим стројем. Вечна им слава – закључио је Вулин.

Након одавања почасти, уследио је културно-ументнички програм, а присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, генерални конзул амбасаде Србије у Солуну и званичници Грчке.

Поводом обележавања годишњице пробоја Македонског фронта, сутра ће бити одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код савезничког меморијала на Поликастру.

Сваке године у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обележавању годишњице пробоја Солунског фронта присуствују и студенти Војне и Криминалистичко-полицијске академије из Београда и Бања Луке,као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.