Прочитај ми чланак

НИКОЛА ТЕСЛА међу Русима

0

Број руских туриста у нашој земљи се упетостручио. Док западни гости код нас воле ноћни провод, руски цене културу и бање.

Рускиња Гаја Николајевна, случајни пролазник у московском метроу, поред објашњења где је пут за станицу Кузњецкаја, репортеру „Новости“ је одушевљено рекла да воли Србију. Она је са супругом пролетос боравила у Београду.

– Нисмо знали где ћемо за викенд и он је предложио Србију – каже Гаја. – Главни разлог је био тај што Београд није далеко, а земља је пријатељски настројена према нама. Код вас смо се одлично провели. Касније смо отишли и до Мајданпека и посетили Ђердапску клисуру. Било је дивно и сигурно ћемо доћи поново!

Према званичним подацима Републичког завода за статистику, руски туристи су у првих седам месеци ове године остварили 76.233 ноћења у Србији. У последњих пет година број гостију из Русије се упетостручио!

ПО ОДМОРУ ТРОШЕ 1.000 ЕВРA

Aмбасадор Србије Славенко Терзић задовољан је начином на који се развија туризам између Србије и Русије. Нажалост, Србија је једна од ретких земаља које немају туристичко представништво у Москви, а има га, рецимо, Хрватска. Руски туристи, у просеку на одмору троше 1.000 евра, што је дупло више од осталих европских гостију.

– Трудимо се да привучемо госте из Русије, који важе за одличне платише – каже Олга Стојановић из Туристичке организације Србије. – Они добро троше, увек долазе авионом и спавају у хотелима. Међутим, није само то разлог зашто су Руси за нас идеални гости, већ и зато што их занимају културни садржаји, манастирске туре, природа и све оно чега Србија има напретек.

За разлику од других европских туриста, који воле ноћни провод и ниске цене, руски гости и даље обилазе музеје. То је један од разлога зашто је Туристичка организација Србије на сајму „Одих“ („Одмор“), који је управо завршен у Москви повела београдски Музеј Николе Тесле. На сајам су понели ВР (виртуелна реалност) презентацију и промовисали Теслину лабораторију на Лонг Aјленду.

– То је невероватно колико су руски посетиоци сајма прилазили штанду чим виде у даљини Теслину слику – каже др Снежана Шарбох из Музеја Николе Тесла. – Пријатно сам изненађена тиме колико Руси знају о Тесли, а нарочито колико је поштован међу црквеним лицима! Тесла је, заиста, наш велики туристички мамац.

Поред Тесле, као и Туристичке организације Београда (у престоницу долази највише руских гостију), представиле су се и бање: Aтомска, Пролом, Рибарска и Врњачка Бања. Ивањички конаци су нарочито били занимљиви, јер Руси воле смештај у етно-стилу и у природи.

– Спа-центри и безбедност највише занимају руске туристе – каже Слободан Унковић, заменик директора ТОБ-а. – Прошло је време када су само морска одредишта привлачила туристе, па Србија коначно има кеца у рукаву.

Поред Турске, која се коначно вратила на руско тржиште, и многе земље ЕУ су се спектакуларно представиле у Москви. Рецимо, Шпанија је била специјални гост московског сајма, Мађарска је громогласно понудила своје бање, а Aустрија потписала специјалан уговор о промоцији туризма у Русији.