Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Ми Косово можемо сачувати само уз руску помоћ

0

Проф. др Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, дао је интервју за News Front — Србија је говорио о Хашком трибуналу и свом здрављу, ситуацији у Србији, односу према српским властима, референдуму у Републици Српској, евентуалном уласку Црне Горе у НАТО као и о учешћу Русије у светским дешавањима.

-О Трибуналу мислим све најгоре као и раније. Хашки Трибунал је инструмент западних сила, антисрпски оријентисан. И његов је задатак да фалсификује историју, каже лидер Српске радикалне странке пола године након ослобођења.

На питање о слободи, рекао је да се осећао слободно и током пресуде.

Упитан о здрављу, каже да осећа прилично добро, понаша се „сасвим нормално“.

-А у политичком животу имам већу кондицију од свих мојих политичких противника. Само се још Премијер Вучић покушава мало такмичити са мном ко има бољу кондицију, рекао је Шешељ

Критиковао је српску власт због тога што у међународним односима покушава да „седи на две столице“ док се радикали чврсто залажу за источни пут и савез са Русијом. Нагласио је да не верује да Србија чак и хипотетички може да уђе у ЕУ а да сачува Косово.

Говорио је и о другим опозиционим странкама и зашто је немогуће уједињење опозиционих снага.

На питање о Референдуму у Републици Српској, одговорио је да претње из Сарајева за сада стижу само Председнику Додику. Постоје и претње за опстанак Републике Српске али је она трајна.

-Ја сам убеђен да Русија неће оставити на цедилу Републику Српску. Русија је гарант Дејтонског споразума и не би смела ни због себе то да уради.

Евентуални улазак Црне Горе у НАТО сматра претњом и за Србију.

-То је највећа издаја у историји Црне Горе и српског народа. Црна Гора има један мафијашки режим на свом челу који испуњава све задатке са запада. А ако уђе у НАТО, онда ће то бити крај Мила Ђукановића, казао је лидер радикала.

Војислав Шешељ је такође подржао руску војну акцију у Сирији и борбу против светског тероризма. Говорећи о подршци браћи у Донбасу, споменуо је Нову Србију и Славеносрбију на простору Новорусије у доба руске царице Јелисавете.

-Руси у Донбасу су били угрожени пучем који су организовали Американци, у Кијеву су на власт доведени оголели нацисти, рекао је Шешељ.

Председник СРС је потврдио да сматра Крим руским.