Прочитај ми чланак

„НЕ ДА(ВИ)МО БЕОГРАД”: Више тужилаштво прогласило за тајну име тужиоца за случај

0

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" саопштила је да је Више јавно тужилаштво у Београду прогласило за тајну име тужиоца који поступа у случају рушења објеката у београдској четврти Савамала, а његов идентитет није саопштен чак ни након што је Повереник за информације од јавног значаја навео да такво поступање није у складу са законом.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Како се наводи у саопштењу, од тог инцидента у изборној ноћи између 24. и 25. априла прошло је више од пет месеци, а Tужилаштво је само саопштило да истрага још није покренута и да током прикупљања обавештења „нису наишли ни на један податак који би јавности био значајан“.

На питање који тужилац поступа у овом случају и под којим је бројем овај случај заведен, Иницијатива је навела да су из Тужилаштва одговорили да је то тајна.

„Након жалбе, поводом ове одлуке реаговао је и Повереник за информације од јавног значаја који је упозорио на чињеницу да су у случају Савамала већ утврђени бројни пропусти надлежних органа и служби, што додатно оправдава интерес, као и право јавности да сазна информације у вези са случајем. Повереник је закључио и да одлука да се име и презиме поступајућег тужиоца и број предмета о случају Савамала прогласе тајном, није донета у складу са законом, те наложио да ови подаци буду објављени у року од пет дана од дана пријема решења. Упркос реаговању повереника и истеку рока, тужилаштво и даље скрива ове информације“, додаје се у саопштењу.

Иницијатива је упитала због чега грађани немају право да знају ни најосновније информације о предмету који се бави једном од највећих афера власти за коју су, како се оцењује, „командно и морално одговорни и у коју су, по свој прилици, умешани и високорангирани функционери попут министра полиције, градоначелника, председника Скупштине града Београда, начелника полиције и комуналне полиције“.

„Да ли ћемо само немо гледати како се наставља заташкавање и притисак на институције? Како се скривањем информација купује време и релативизује кривица? Како се новим лажима и подметачинама оптужују грађани који неће да ћуте? Како се институције система повинују интересима бахатих насилника на власти?“, додаје се у саопштењу.

Представници те организације су најавили нови протестни скуп поводом случаја Савамала, који ће се одржати у четвртак, 29. септембра, у 18 часова испред Скупштине града Београда, одакле ће се прошетати до Вишег јавног тужилаштва како би његовим представницима поручили да се не плаше и да не подлежу притисцима власти.

У ноћи између 24. и 25. априла маскиране особе, уз помоћ багера, порушиле су неколико објеката у београдској Херцеговачкој улици у Савамали, при чему ни Министарство унутрашњих послова, ни комунална полиција нису интервенисали на позив грађана.

Премијер Александар Вучић је почетком јуна рекао да су у тај случај умешани људи из самог врха градске власти Београда, а Више јавно тужилашво саопштило је 24. августа, четири месеца од рушења у Савамали, да истрага још траје и да нема нових информација.