Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ: Рођена прва беба са три ДНК родитеља

0

Рођена је прва беба са ДНК три родитеља, коришћењем научне технологије митохондријска донација, саопштио је тим лекара који је на томе радио.

beba-novorodence-foto-rojters

МЕКСИКО – Рођена је прва беба са ДНК три родитеља, коришћењем научне технологије митохондријска донација, саопштио је тим лекара који је на томе радио.

У стручном магазину „Плодност и наука“ објављено је да је рођена беба чији ДНК је састављен од мајчиног, очевог и ДНК материјала донора којим је спречена озбиљна наследна болест коју би новорођенче наследило од мајке, преноси АП.

Како наводи ББЦ, стручњаци су објавили текст о рођењу дечака са „три родитеља“ пет месеци након рођења, када су могли поуздано да потврде да дете нема генетско обољење од којег болује његова мајка.

Стручњаци кажу да овај потез најављује „нову еру у медицини“ и може да помогне породицама са ретким генетским обољењима.

Лекари и научници упозоравају да су потребне ригорозне провере ове нове и контроверзне технологије која се зове Митохондријска донација.

Амерички тим лекара је путовао у Мексико како би спровели целу процедуру због закона који у тој земљи не бране методе коришћења више ДНК материјала.