Прочитај ми чланак

Ненад Чанак: ЛСВ оштро осуђује Николића, суседне државе је назвао српским земљама

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је данас да та странка са "осудом и великом забринутошћу" посматра најновије иступе председника Србије Томислава Николића у вези са догађајима у Босни и Херцеговини.

nenad-canak-pavle-lesanovic-danijela-bojic-alisa-maslovar-1348772971-213178

Тврдњом да је референдум показао вољу грађана и да не би требало да остане мртво слово на папиру, Николић је још једном Србију и њене грађане осрамотио и изложио их ризику, придружујући се својим ставом најекстремнијим деловима нашег друштва – оценио је Чанак у писаној изјави.

Он је поручио Николићу да, ако је легалне одлуке највиших правосудних институција једне суверене државе могуће рушити на референдумима организованим на делу државне територије, онда ЛСВ предлаже да слична пракса буде уведена и у Србији.

– Предлажемо да се у Војводини распише референдум о томе да ли грађани прихватају срамотну одлуку Уставног суда Србије од пре две године, о укидању Статута Војводине и о томе да Нови Сад не може да буде наш главни град – казао је Чанак.

Ако се таква пракса примењује и хвали у суседној држави, ЛСВ предлаже да она буде уведена и у Србији, рекао је Чанак и додао да верујемо да ће Николић „с радошћу дочекати“ тај предлог.

Он је додао да ЛСВ оштро осуђује „ратнохушкачку реторику Томислава Николића“, због тога што је суседне и суверене државе назвао „српским земљама“.

– Наши суседи имају своја међународно призната имена, а реторика о српским земљама је била део ратне политике коју је Николић подржавао, у којој је учествовао и коју оваквим својим изјавама поново призива – рекао је Чанак.