Прочитај ми чланак

Москва: Референдум у РС није против Дејтона, Инцко не сме употребити…

0

МОСКВА је против вештачке политизације референдума о Дану Републике Српске (РС) и уверена је да тај корак ни у којој мери није усмерен на подривање територијалног интегритета Босне и Херцеговине (БиХ), речено је данас агенцији Бета у руском Министарству спољних послова.

5115-3

„Иступамо против вештачке политизације тог питања. Гледамо на изражавање воље грађана у Републици Српској 25. септембра, у контексту реализације широких пуномоћја два ентитета земље, предвиђених Дејтонским споразумом, укључујући и оних који се тичу утврђивања празника“, навели су у руском Министарству.

У МСП су навели да позитивно оцењују одржавање референдума без инцидената, уз „релативно висок“ одзив бирача, од више од 55 одсто.

„Уверени смо да тај корак ни на који начин није усмерен против против територијалне целовитости БиХ и њене децентрализоване уставне архитектуре, утврђене Дејтонским споразумом“, навели су у МСП Русије.

У Министарству указују да зато сматрају „категорички недопустивим“ могућност да Високи представник у БиХ примени „бонска пуномоћја“ у односу на процедуру признавања резултата референдума у РС.

У тесној сарадњи са странама у Босни и са партнерима у оквиру Савета за примену Дејтонског споразума, Русија ради на почетку конструктивног унутарбосанског дијалога, о свим темама осетљивим за БиХ, навели су у МСП Русије.

„Залажемо се за опште коришћење уставно-правних и политичко-консултативних механизама који постоје у БиХ. Не видимо алтернативу преговарачком тражењу чврстих решења о актуелним питањима у БиХ“, рекли су агенцији Бета у руском МСП.