Прочитај ми чланак

Спутник: „Џентлменски договор“ Русије и Турске

0

Турска и Русија тренутно воде разговоре о протоколу за координацију борбених летова на сиријском ваздушном простору како би избегле инциденте, рекао је извор у турској војсци за "Хуријет дејли њуз".

593016_erdogan-putin_f

Док су радиле на нацрту протокола две стране су постигле „џентлменски договор“, рекао је извор. Према том договору, једна страна неће улазити у ваздушни простор док друга страна изводи операције. Одлука да се координишу борбени летови изнад Сирије донета је 15. септембра на састанку у Анкари између начелника Генералштаба руске војске Валерија Герасимова и његовог турског колеге Хулусија Акара.

То је била прва посета једног високог руског официра Турској након што је турски авион оборио руског бомбардера изнад Сирије у новембру 2015. године. Након инцидента, контакти између руске и турске војске су прекинути.

Током састанка представници Москве и Анкаре су се договорили да успоставе директну телефонску линију, као и канале за везу између руске и турске авијације како би се спречили инциденти.

– Радови на постизању протокола се настављају на највишем нивоу – изјавио је извор у турској војсци за „Хуријет“. Уколико буде потписан, протокол ће представљати важан корак за изградњу поверења између Турске и Русије на сиријском ратишту. Анкара је обезбедила Москви координате у областима у којима турска авијација изводи војне операције, рекао је извор, пренео је