Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПРВАК СВЕТА: Још једна златна медаља за нашу земљу!

0

Мајстори роштиља из Србије су и званично потврдили да су најбољи на свету! Крагујевачка „Хорека асоцијација” је на највећој међународној смотри кулинара „Светски мајстори гриловања” (World Masters of Grill) постала светски шампион у категорији припреме јела од пилетине, говедине, свињетине, млевеног меса и сосова за роштиљско месо.

Надметање је одржано у Румунији, у граду Клуж Напока, а међу 500 такмичара из више од 30 држава, тим из Крагујевца, који је једини представљао нашу земљу, освојио је златну медаљу, титулу првака света, девет сребрних медаља и 11 бронзаних – што је уједно био и најбољи остварени екипни резултат.

У тиму су били млади кувари Владисав Милошевић, Милош Тотовић и Немања Миловановић, као и председник Асоцијације Вујадин Вујадиновић и ментор Владимир Арсенијевић.

Председник међународног судијског жирија Роберт Раинфорд из Канаде, познат у свету по надимку „Краљ роштиља”, није се двоумио: прогласио је Крагујевчане апсолутним победницима овог такмичења. Вујадин Вујадиновић, коме је припала част да буде у жирију, рекао је за „Политику” да је ово још незабележен успех у историји српског кулинарства у овој категорији.

– У изузетно јакој конкуренцији, јер су највеће гастрономске силе учествовале на такмичењу, наш млади тим је још једном показао зашто иза себе има озбиљне резултате на такмичењима. Верујем да је за успех био одлучујући спој традиционалног укуса српског роштиља и интернационалних намирница које су се савршено уклопиле. Српски роштиљ је нама укусан, али судијама који долазе из, рецимо, Јужне Кореје, укус може да буде врло чудан јер су навикли на други тип роштиља и сосова. Јело које смо припремали садржи намирнице које могу да се нађу скоро у сваком поднебљу, али смо роштиљско месо припремали по старој српској рецептури, и уверен сам да је то тајна нашег успеха – сматра Вујадиновић.