Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ, ЗБОГ СРЕБРЕНИЦЕ, придобио добар део америчке публике

0

Премијер Србије Aлександар Вучић изјавио је да је на скупу о Сребреници у организацији Фондације Клинтон успео да придобије добар део америчке публике.

Фото: Влада Србије

Фото: Влада Србије

„У сали и бекстејџу била је веома тешка атмосфера за нас, али мислим да смо озбиљношћу и одговрносшћи успели да придобијемо добар део америчке публике на своју страну“, рекао је из Њујорка премијер.

Он је додао да не може да говори и о придобијању бошњачке стране после говора учеснице којој су оба родитеља убијена у Сребреници.

Вучић је изразио жаљење што због обавеза није могао да присуствује скупу на коме је Србија изједначена са Исламском државом на коме је било речи о жртвама које су Бошњацима нанеле српске снаге.

„Важно је да смо рекли да постоје и тешки случајеви и на српској страни“, рекао је Вучић.

Наводећи да Србија пошује туђе жртве, он је рекао да би волео да други поштују српске жртве и рекао да сматра да Срби и Бошњаци треба да живе заједно.

Према његовим речима, суживот Срба и Боњака је једноставан лек и други из БиХ би требало да реагују на исти начин на све погрешне тежње и изјаве у региону.

Он је рекао да је однос Срба и Бошњака од виталног значаја за будућност.

„Мисим да је важно да сачувамо стаблиност и мир, да сачувамо мир и у својој земљи, јер све што се дешава око нас утиче и на Србију и зато сам захвалан грајданима ако то успемо да сачувамо нећемо имати проблем са економијом“, рекао је премијер и доодао да ће Србија увећавати проценат раста, али да га само брине стабилност у региону.

Премијер је рекао да је током разговора у Њујуроку, с бројним званичницима међу којима су генерални секретар НAТО Јенс Столтенберг и министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон, добио многе речи хвале за политку коју води.

„Волео бих да смо мање кључни у том погледу. Кључни смо на Балкану онилико колико нам је економија јака, колико је политка стабилна, зато сам захвалан грађнима Србије што нас подржавају у напродима да стабилизујемо земљу“, рекао је Вучић.

Премијер је додао да је Џонсон у разговору користио још значајније изразе од кључних, које је користио Столтенберг у опису значаја који Србија има.

„За нас је важно да имамо мир, ми се не плашимо економске будућности Србије, сви признају резултете које смо постигли, али нас плаше стање у региону и наш је посао да се понашамо одговорно“, рекао је премијер и оценио да је зато присуство српске делегација у СAД било „ужасно, ужасно важно“.

„Најлакше је побећи из арене, треба да говорите иза некога ко каже да су му Срби заклали и оца и мајку. У таквој ситуацији морате се борити да покажемо да смо нормални људи, да хоћемо да живимо у миру“, рекао је он.

Премијер је додао је за Србију било важно да пошаље такву порку.

„Говорили су о недаћама, али се српски глас није чуо. Срби који живе у СAД су након тога били поносни, и Aмериканци су рекли да је то био прави начин, да је хтео бити добро да смо то више пута рекли“, рекао је премијер.