Прочитај ми чланак

Руски хакери открили документ који би Надалу ЗАУВЕК могао да уништи каријеру

0

Хакерска група "Елегантни медведи", за коју се верује да је из Русије иако се она представља као "међународна група", обелоданила је четврти талас података о олимпијцима који су учествовали на Играма у Рио де Жанеиру, а који су имали дозволе за коришћење допинга. Међу најзвучнијим спортистима нашли су се Рафаел Надал, Мо Фарах и Ласло Чех.

sp rafa_nadal 620x0

Документи „Елегантних медведа“ тврде да је Надалу у септембру 2009. дозвољено да наступа уз коришћење иначе недозвољеног бетаметазона, а од јула до августа 2012. тертакостацид, који је такође на листи допинг средстава.

После оне прве дозволе, Рафаел Надал је до краја 2009. стигао до полуфинала турнира у Пекингу, финала у Шангају, полуфинала у Паризу (у коме је изгубио од Ђоковића са 2:6, 3:6), док је на завршном Мастерсу доживео три пораза, укључујући и 6:7(5), 3:6 од Ђоковића. Седам дана касније са две победе помогао је Шпанцима да са 5:0 савладају Чехе у финалу Дејвис купа.

jhnktkqturbxy9hn2qymzqwymmwnjbinwzjyzuxnmqwmmiyn2vmnze0ns5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Foto: Fancybear / Promo Jedna od Nadalovih dozvola

После друге, августовске дозволе 2012, у тој сезони више није наступао, јер је већ паузирао због повреде колена, почев од јуна те године.

Foto: Fancybear / Promo Jedna od Nadalovih dozvola

Foto: Fancybear / Promo
Jedna od Nadalovih dozvola

Мо Фарах, прослављени британски атлетичар, освојио је у Рио де Жанеиру златне медаље и у трци на 5.000 и у трци на 10.000 метара. Према наводима хакера, он је 2014. добио дозволу да интравенозно уноси морфин сулфат, а орално викодин, који се понекад сматра наркотиком, иако у медицини има, пре свега, функцију отклањања болова.

Мађарски пливач Ласло Чех, освајач сребра на четири различита олимпијска надметања, у Рио де Жанеиру је једно освојио у трци на 100 метара делфин стилом, заједно са Мајком Фелспом и Чадом ле Клосом, а иза сензационалног Џозефа Скулинга из Сингапура. Хакери су објавили податак о чак четворогодишњој дозволи да користи формотерол, који помаже при дисајним проблемима.

ХРОНОЛОГИЈА ОБЈАВА

Подсетимо, у првом таласу информација добијених упадом на компјутере Светске антидопинг агенције, нашли су се медицински подаци о тениским звездама, сестрама Серени и Венус Вилијамс, најбољој гимнастичарки света Симон Бајлс и кошаркашици Елени деле Доне. Све четири су Американке и за све четири подаци указују да су добиле привремене дозволе да користе супстанце које се иначе сматрају допингом. Две од поменутих спортисткиња су потом јавно рекле да су подаци тачни, али да то нема никакве везе са допингом. Како неко уопште може да добије такво изузеће од уобичајених правила можете да прочитате у нашој анализи која је доступна – овде.

„Елегантни медведи“ су решили да у другом таласу прикупљених података са компјутера Светске антидопинг агенције обелодане имена и документа још 29 овогодишњих олимпијаца. Тако се на тој листи нашло десеторо такмичара из САД, укључујући тенисерку Бетани Матек-Сендс и ватерполисту Меквина Бејрона, петоро Британаца, међу њима и бициклистичке звезде Вигинс и Фрум, петоро Немаца, али и један Рус, Миша Алојан. За Алојана је само објављено да је, као сребрном у боксу, утврђено присуство допинга у узорку, док нема података да му је било дозвољено да уноси ту супстанцу.

У трећем таласу било је 11 спортиста који су наступали са привременим дозволама за употребу средстава за допинг, а међу њима је, нашој јавности, најпознатије име немачка тенисерка Лаура Зигемунд, а у четвртом се нашло 26 олимпијаца.