Прочитај ми чланак

РАСПАД ЈУГЕ: Загреб раскида са Београдом у емисији уживо, Југослав Ћосић у шоку

0

Што је најинтересантније, руководство и уредништво Радио Београда и "Зеленог мегахерца" за одлуку Хрватске радио-телевизије сазнало је кад и слушаоци: 14. јула у 11.55 сати, при завршетку емитовања ове загребачке емисије.

Јул 1990: Радио-Београд наставља са емитовањем заједничке емисије која траје од 1972. године … О чему хоће, а о чему неће да говори Соња Шарунић, уредница загребачког „Зеленог мегахерца“?

Још једна „чудна ствар“ се десила на Хрватској радио-телевизији: укинута је заједничка суботња радио-емисија „Зелени мегахерц“.

Након осамнаест година успјешне сарадње и постојања, укинута је одлуком директорског и програмског Колегија ХТВ у петак 13. јула (ко каже да то није баксузан дан!?) са образложењем да:

„… Зелени мегахерц није успио да у вријеме дубоке друштвене и економске кризе југославенског друштва и с тим у вези политичких сукоба на јавној сцени о будућем конституирању Југославије, буде својеврстан медијски простор у којем би се отварао толерантан и културан дијалог уз различито и супротно мишљење, без жучи, дисквалификација и априорних судова“.

А у Телевизији Београд изненађени и „затечени“ том одлуком.

Југослав Ћосић, уредник београдског „Зеленог мегахерца“, прво се присјећа почетака заједничког живота са колегама из, бивше, Телевизије Загреб:

– Да би доказали да Београд и Загреб могу разговарати демократски, аргументовано, другарски и слободно, емисија је покренута 1972. године, након хрватског маспока.

У почетку је „Зелени мегахерц“ био незнатно другачији, са више забавно-рекреативним карактером, али како је политика све дубље улазила у живот, и наша емисија је почела да све више и више прати време и догађаје, али никада није било конфликата који би битније могли да утичу на егзистенцију емисије.

Први озбиљнији „проблем“ збио се пре неколико година, у време одумирања СК у Хрватској, па је и емисија била у критичној фази, али је преживела.

А о томе да би сада емисија могла престати да живи, није чак било ни наговештаја…

Што је најинтересантније, руководство и уредништво Радио Београда и „Зеленог мегахерца“ за одлуку Хрватске радио-телевизије сазнало је кад и слушаоци: 14. јула у 11.55 сати, при завршетку емитовања ове загребачке емисије.

– Испало је врло непрофесионално и некоректно – сматра уредник Ћосић. – Колегица из Загреба Соња Шарунић је вероватно знала бар минут пре пуштања одлуке у етер и могла нас је известити, а да не кажем да је то сигурно знала и бар дан раније, пошто сумњам да би се Колегиј могао састати у суботу, када је одлука саопштена.

Још увек Радио-Београд није добио никакво службено обавештење.

Све што ми знамо чули смо у исто време и на исти начин кад и наши слушаоци.

„Прозвана“ уредница Соња Шарунић кратко објашњава:

– Зашто је одлука донесена не знам, јер нисам члан Колегија, а са одлуком сам била упозната 13. јула. Ембарго је био стављен на саопћење до 14. јула у 11.55 сати. Ја сам професионалац и напросто сам поштовала новинарски кодекс и став куће.

Наравно да имам и лични став, али га не бих саопћавала нити износила у јавност – каже Соња Шарунић, која већ три и по године уређује „Зелени мегахерц“.

Присјећа се посљедњих година и три полусатна прекида заједничког програма због „неслагања“ и износи своје размишљање да се за њу ништа битно није промијенило: наставиће професионално да ради оно што јој се понуди на Хрватском радију.

А у Радио Београду „Зелени мегахерц“ наставља свој живот.

Југослав Ћосић:

– Хрватски радио је искључио само себе из ове заједничке емисије, а ми настављамо у нешто модификованом облику и даље постојати. Сигурно је да ће бити успостављени нови информативни транзити, мада нећемо тражити новог партнера.

Задржаћемо карактер југословенске информативне радио-мозаичне емисије и обезбјеђивати југословенске информације које ни до сада нисмо прескакали у „Зеленом мегахерцу“, а што је можда некоме сметало.