Прочитај ми чланак

Инцко: Одржавање референдума у РС jош увек „хипотетичко питање”

0

СAРAJEВO - Високи представник међународне заjеднице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко казао jе данас новинарима да jе одржавање референдума у Републици Српскоj jош хипотетичко питање и да до тог догађаjа има jош седам дана, наглашаваjући да су одлуке Уставног суда у било коjоj земљи обавезуjуће, преноси фена.

valentin-incko

Инцко jе навео пример Aустриjе где ће бити поновљени избори за председника државе, jер jе Уставни суд тако одлучио, иако наjмање пола становника Aустриjе ниjе сагласно с тим.

„Oдлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезуjуће“, рекао jе високи представник у БиХ и додао да их нико не треба да коментарише, па тако ни он.

фена наводи да jе Високи представник међународне заjеднице у БиХ поручио jе да ће међународна заjедница остати у БиХ до оног тренутка када се потпуно почну поштовати закони и Устав БиХ, те када ово „буде земља из коjе људи не иду у иностранство већ се досељаваjу овамо“.

Инцко jе закључио да, и у случаjу да референдум буде спроведен, неће имати уставну и правну снагу – што jе већ речено из Уставног суда БиХ, додаjући да за таj референдум нема ни спискова из Централне изборне комисиjе.

Референдум у Републици Српскоj (РС) о 9. jануару – Дану РС, заказан jе за 25. септембар.