Прочитај ми чланак

ИЗВРШИТЕЉИ УТЕРУЈУ ДУГОВЕ за струју на 150.000 адреса

0

Од почетка године ЕПС послао налоге за принудну наплату за 97.778 нових, али и 50.000 старих неплатиша електричне енергије. Наплаћиваће рачуне скидањем плате и пензије, запленом имовине.

v

Од почетка године ЕПС послао налоге за принудну наплату за 97.778 нових, али и 50.000 старих неплатиша електричне енергије. Наплаћиваће рачуне скидањем плате и пензије, запленом имовине.

Због дугова за струју извршитељи ће закуцати на чак 150.000 адреса. Управо толико налога за принудну наплату је од почетка године издала „Електропривреда Србије“. Од овог броја 97.778 је налога за нова дуговања, а на тај број је додато још 50.000 раскинутих уговора у репрограму старих дугова, јер грађани нису на време враћали рате.

У Комори извршитеља кажу да све предмете обрађују по налогу ЕПС, па од овог јавног предузећа зависи када ће извршитељи закуцати неплатишама на врата.

Последњи и највећи репрограм дугова за електричну енергију био је пре три године, када је ЕПС потписао уговоре са укупно 274.220 домаћинстава о отплати рачуна тешких 17,12 милијарди динара. Грађани и фирме имале су могућност да плате дугове на 12 до 120 рата, што значи да репрограм може да траје и до десет година. У зависности о тога за коју опцију се одлуче, некима је отписана и камата.

Три године после, раскинуто је више од 50.000 уговора о репрограму дуговања са корисницима који нису плаћали обавезе на време, кажу из ЕПС.

– Тренутно је активно 32.615 уговора о репрограму дуговања за електричну енергију склопљених током 2013. године – додају из ЕПС. – Од тог броја домаћинства отплаћују ЕПС обавезе па основу 28.430 уговора, док се 4.185 активних уговора односи на дуговања предузећа.

Сви раскинути уговор чекају на скоро извршење, сазнају „Новости“, јер се налози постепено пребацују извршитељима на принудну наплату. Они ће на све могуће начине покушавати да се наплате од грађана кроз скидање дела плате и пензије, а крајњи начин је и заплена имовине, па чак и некретнина.

– Сваки предмет који стигне код извршитеља морамо решавати по Закону о извршењу и обезбеђењу – кажу у Комори извршитеља. – Закон не препознаје разлику између поверилаца, па се сви комунални предмети извршавају без обзира на кога се односе.

Из ЕПС су Комори извршитеља само од почетка године доставили чак 27.142 налога за извршитење само за дистрибуцију Београд и то само за стари, репрограмирани дуг. Дистрибуција Нови Сад послала 8.778 налога за принудну наплату старих минуса. Дистрибуција „Електроморава“ послала је 71 налог. Нове неплатише још су више на удару. „ЕПС снадбевање“ послало је извршитељима чак 97.778 захтева за наплату дуговања.

Неки од ових захтева већ су спроведени, па је неплатишама већ оптерећена плата или пензија због дугова. Ипак, већина налога тек чека на извршитеље да закуцају на врата домаћинстава.

НАЈВИШЕ УГОВОРА У КРАГУЈЕВЦУ

Највећи број корисника који и даље отплаћују раније настала дуговања за електричну енергију налази се на подручју Техничког центра Крагујевац и укупно их је 18.491, кажу из ЕПС. Следи подручје Техничког центра Београд са 5.245 корисника који отплаћују дуговања, на територији Техничког центра Ниш где је активан 4.301 уговор, а на подручју Краљева – 3.925 уговора.

Најмање корисника који и даље плаћају стара дуговања је у Новом Саду, укупно 653 корисника, од којих су 75 фирме.

КАМАТА

Проблеме око отплате репрограма имали су и грађани који су редовно плаћали рате. Тако се „Новостима“ јавило неколико потрошача који кажу да су морали, на крају отплате репрограма, да плате и одређени део камате.

– У уговору који смо са ЕПС потписали стоји да ако започнемо репрограм, камате нам у том периоду не иду – каже Б. Н. из Јагодине. – Након три године када сам исплатио све рате, наложили су ми да платим још 1.050 динара на име камата. Пошто је то био услов да коначно ставим тачку на ово трогодишње плаћање и немам више дугова према дистрибуцији, платио сам.