Прочитај ми чланак

АРГЕНТИНСКИ ОСВЕТНИЦИ: Књига о атентаторима на Анту Павелића

0

Ових дана је, у издању беорадског „Јасена“, из штампе изашла књига Милорада Ћулафића под насловом „Аргентински осветници“. Књига описује догађај из половине прошлог века када група српских исељеника у Аргентини припрема и изводи атентат на злочинца и Хитлеровог сарадника Анту Павелића.

2Ових дана је, у издању беорадског „Јасена“, из штампе изашла књига Милорада Ћулафића под насловом „Аргентински осветници“. Књига описује догађај из половине прошлог века када група српских исељеника у Аргентини припрема и изводи атентат на злочинца и Хитлеровог сарадника Анту Павелића.

Благоје Јововић и Мило Кривокапић у сарадњи са још неколико српских патриота сазнају да се у Буенос Аиресу, главном граду Аргентине налази Анте Павелић, злочинац крив за смрт стотине хиљада невиних српских цивила у тадашнјој хитлеровској Хрватској.

Иако у избеглиштву, у доста тешком егзистенцијалним положају, далеко од домовине и својих најближих, ови храбри људи прате, припремају и изводе атентат на поглавника. Тешко рањен зликовац бежи за Шпанију и од задобијених рана тамо и умире.

Аутор ове књиге је обишао сваки корак српских осветника и приложио велики број докумената који нису били познати јавности. Такође, разговарао је са једним од преживелих учесника овог јуначког дела чије сведочење преноси у својој књизи.

3Подсећамо да су Благоје Јововић и Мило Кривокапић рођени и живели у Црној Гори до краја другог светског рата. Ово дело су извели, како су и сами рекли, као освету за српско страдање и сву патњу којој је српски народ био изложен у тадашњој Југославији.

Ова књига, као вредно историјско дело, већ се налази у књижарама широм Србије а, како аутор планира, ускоро ће имати и своју промоцију у Црној Гори.