Прочитај ми чланак

СЕДАМ РАЗЛОГА ЗАШТО РУСИЈА НЕ МОЖЕ Курилска острва дати Јапану

0

Ситуацију око Курилских острва прокоментарисали су директор Института за Далеки исток Руске академије наука Сергеј Лузјањин и директор Центра за проучавање Блиског истока и Централне Азије Семјон Багдасарев.

kurilska-ostrva1. Курилска острва су историјски руска земља

Курилска острва су историјски део Русије, сматра Багдасаров. „…да, ова острва Русија је заузела силом. Али раније, за време руско-турског рата Јапан их је такође силом одузео Русији. То су наша острва која су некада присаједињена Руској империји”, изјавио је експерт. По његовом мишљењу, ако Русија попусти пред захтевима Јапана, то је нанети непоправљиву штету ауторитету Русије, преноси РИА „Новости”.

2. Не треба правити преседан 

Преиспитивање резултата Другог светског рата креираће озбиљан преседан, уверен је Лузјањин.

„То се конкретно односи на документе Мировне конференције из Сан Франциска 1951. године, када је између земаља антифашистичке коалиције и Јапана потписан споразум који ограничава суверенитет Токија искључиво на јапанска острва. Тамо се не говори ни о каквим Курилским острвима”, објашњава стручњак.

3. Попустити Јапану значи попустити САД.

„Предаја дела Курилских острва Јапану ће индиректно значити малу тактичку победу Сједињених Држава”, истакао је Лузјањин.

Предаја острва Јапану била је психолошка победа САД.

4. То би нанело штету безбедности Русије.

Регионалан безбедност земље, у случају повратка острва Јапану, била би пољуљана, уверени су експерти.

„… ако бисмо сада одустали од острва, Русија би дефинитивно изгубила могућност да обнови системе (совјетске) који би штитили источне границе земље”, изјавио је Багдасаров.

5. На острвима се налазе важни ресурси

„У приобалним водама Курилских острва налазе се огромна морска богатства: риба, плодови мора. зашто бисмо то требало било коме да дамо?” – пита ње Семјон Багдасаров.

6. На острвима живе руски држављани

Багдасаров истиче да, иако на Курилским острвима живи мали број људи, ипак су то руски држављани.

„Заједничко коришћење острва није лоша идеја. Али и према том процесу се треба односити опрезно, као што треба бити опрезан када се ради о освајању далекоисточних територија од стране кинеских држављана”, сматра он.

7. То би унело раздор у руско друштво.

Руско друштво би, у случају враћања острва Јапану, доживело раздор. У садашњој политичкој ситуацији додатна унутрашња затегнутост би могла да постане непредвидива.