Прочитај ми чланак

СРПСКИ РУЧНО ПРАВЉЕН бицикл осваја свет

0

Британски Би-Би-Си прогласио је српски „архонт”, електрични двоточкаш београдске почетничке компаније „Оно бајкс”, за убедљиво најлепши двоточкаш у 2016. години.

f

„Архонт” је најлепши електрични бицикл за 2016. годину (Фотографије „Оно бајкс”)

Британски Би-Би-Си прогласио је српски „архонт”, електрични двоточкаш београдске почетничке компаније „Оно бајкс”, за убедљиво најлепши двоточкаш у 2016. години.

За најлепши бицикл на свету у 2016. британски Би-Би-Си прогласио је српски „архонт”, електрични двоточкаш београдске почетничке компаније „Оно бајкс”.

Ово признање дошло је после наступа младог тима дизајнера и конструктора на „Пионирс фестивалу” у Бечу у мају ове године, који је подржала Привредна комора Србије. Првенац српског произвођача „на струју” – ручни рад, јединствен по дизајну и технологији, привукао је велику пажњу посетилаца и инвеститора.

g

Марко Шћепановић

Марко Шћепановић(34), оснивач и директор „Оно бајкса”, истиче да је циљ компаније да заузме једно од водећих места на светском тржишту електричних бицикала. Али и да развија производњу електромотора, како би производ сто одсто био „мејд ин Србија” и да, дугорочно, технологију коју унапређује уграђује и у друга електрична возила.

– Ово је за нас до сада најпријатније изненађење, најзначајније признање и велики подстицај за даљи развој, а наши нови модели биће још квалитетнији, бржи, удобнији и атрактивнији – каже један од оснивача и директор компаније Марко Шћепановић. – Осим потврде да наш тим ради одлично, добили смо и најбољу препоруку потенцијалним инвеститорима, пре свега из Америке и Западне Европе.

Бити „зелен” убрзано постаје стандард свакодневног живота, а ова идеја је одувек представљала срж концепта бицикла. Ако се на бицикл дода снажан и поуздан електромотор, добија се савршено средство одрживог градског превоза. „Оно бајкс” су изузетно квалитетни и елегантни. Рађени су ручно, како би испунили све захтеве наручилаца. Сваки произведени комад је јединствен.

„Архонт”, први модел трочлане екипе „Оно бајкса”, три метра је дуг, с намером да понуди узбуђење и уживање у вожњи, наговештај је правца у коме желе да развијају свој карактеристични стил и најава онога што тек долази.

– Рам и виљушка се израђују од разних материјала, почев од челика, прохрома, а убудуће и од титанијума и карбона – каже Шћепановић. – Намера је да добро изгледају и да су издржљиви. Дизајнира их мој брат Саша, с намером да привуку пажњу својим извијеним телом, закривљених линија и пажљиво разрађеним пропорцијама.

„Архонт електро” има мотор од шест киловата, у понуди су јаче и слабије варијанте, четворостепени мануелни „мењач”– уз додатак рикверца – и шлумпф погон, који омогућује педалање чак и при највећој брзини од 80 километара на час. У електричној верзији покреће га литијум-јонска или литијум феро-фосфатна батерија, јачине од 36 вати и 10 ампер часа до 96 вати и 40 ампер часа.

Батерија je у кућишту од угљеничних влакана, метала или полиестера. У зависности од величине, батерија омогућава да бицикл с једним пуњењем пређе од 40 до 200 километара, без коришћења педала.

–„Оно бајкс” за 2017. годину планира да наступа на Еуро бајку у Минхену, Лајк бајку у Монте Карлу и Интер бајку у САД – каже Марко Шћепановић. – Имамо позиве да своје бицикле прикажемо и у Пекингу и Абу Дабију, али ми смо почетничка фирма, а приказивање на сајмовима много кошта. Развијамо и мобилну апликацију која ће омогућити да мобилни телефон постане контролна табла бицикла.

Цена тих бицикала креће се од 1.999 евра до 7.999. евра.

Компанију „Оно бајкс” за сада чине браћа Саша и Марко Шћепановић и Сани Мигати. Саша је дизајнер и идејни творац „архонта”, Марко је директор, а Сани је организатор производње.

– Намеравамо да запослимо тим инжењера који ће развити наш мотор, батерију и контролер, а такође и тим који ће радити на даљем усавршавању конструкције рама и виљушке – каже Марко. – Код нас купац сам креира свој бицикл. Он бира све – од материјала, мотора, контролера и батерије, до бициклистичких делова и боје.

Тржиште за њихове двоточкаше је, пре свега САД, затим Холандија, Немачка, Данска, земље Скандинавије, Русија, Јапан, Кореја, Аустралија…