Прочитај ми чланак

ДОДИК: Кад Срби нису имали државу онда су за њих формирани концентрациони логори

0

Предсједник Републике Српске истакао је синоћ у Београду да је Република Српска као држава јасно манифестована кроз јаке институције - Народну скупштину и Владу и да се је стална намјера оних који желе лоше Српској да умање значај тих институција.

„То је перманентна политика Запада, који је у правилу свих ових 20 година био у функцији афирмације муслиманско-бошњачке политичке концепције стварања и рехабилитације унитарне БиХ. Тој концепцији се супротставила Република Српска“, рекао је Додик вечерас у Београду отварајући манифестацију „Дани Српске у Србији“.

Напомињући да Република Српска брани изворни Дејтонски споразум, који јој је дао права, Додик је рекао да је она у парадоксалној ситуацији – јер је стално нападана да крши тај споразум, иако га брани најупорније од свих, па и од међународне заједнице.

„Република Српска је спремна да прихвати и реализује што је написано у Дејтону“, нагласио је Додик.

Он је рекао да Српска сматра да је 20 година насиља високог представника довело до промјене Дејтонског споразума и да су ствари које сада има нападнуте тако да се нападне и Дан Републике, са очигледном намјером да се већ идуће године лансира опет фарса кроз Уставни суд БиХ која би се звала укидање назива Републике Српске.

„Обесмишљавање Дана Републике и њеног назива сигурно је удар на саме темеље наше слободе и у том погледу треба разумјети нашу борбу и наше настојање да у тој борби искажемо наше јединство“, поручио је Додик и додао да је поносан на политичке факторе у Српској који су јединствено окупљени око идеје да се одржи референдум 25. септембра и позвао све грађане да изађу на референдум.

Он је поновио да ће референдум бити одржан, да је све припремљено и да Српска жели њиме да покаже свој демократски капацитет.

„Референдум није сецесија, он је само показивање наше намјере да наставимо да славимо 9. јануар. Наравно да разумијемо да они који неће да славе, не морају, као што ни ми не славимо 1. март који се у БиХ прогласио као неки празник“, рекао је Додик.

Он је поручио да Српска не жели референдумом никоме да учини зло и нема намјеру да се понаша неодговорно.

„Ми нисмо авантуристи. Ми смо људи који су обједињени у једном исконском настојању да очувамо наше право на слободу, а наше право на слободу везано је и за дан стварања Републике“, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је вечерас на отварању „Дана Републике Српске“ да је ова манифестација осмишљена да покаже потенцијале Републике Српске у Србији.

„Мислимо да то није довољно урађено до сада“, рекао је Додик и додао да му је драго што је то проширено и што су сваке године садржаји далеко већи.

Додик је навео да је жеља да се овом манифестацијом поручи да Република Српска види Србију као своју земљу од које увијек може очекивати сваку врсту добре сарадње.

„Србија за нас из Републике Српске и Србе изван Србије има посебан емотиван значај, који је раван највећим љубавима које човјек може да има. Ми волимо Србију и зато ми је драго што сте вечерас дошли да заједничком љубави поручимо да ју волимо и да желимо да иде путем напретка“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Србија најзначјанији фактор мира и стабилности у региону, а односе са руководством Србије оцијенио је као најбољим до сада.

„Они су пуни дијалога и разумијевања, па и када нисмо на истим позицијама и не гледамо истим аршинима нисмо отишли у сфере неслагања“, истакао је Додик.

Он је додао да Република Српска и Србија граде оно што је важно за наше национално јединство.

„Ми вјерујемо да је најважнији национални циљ Србије изван њених оквира Република Српска. Разумијемо да је Косово најважнији државни приоритет Србије“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Српска одраз воље српског народа и да је формирана да би очувала слободу, ријечи око које се кретала сва српска историја.

„Ми смо као народ другим народима на Балкану у два велика свјетска рата доносили слободу и стварали државу“, оцијенио је Додик и додао да је очигледно да заједничка држава није била одржива.

Он је указао да су Срби платили цех јер су били у озбиљној заблуди стварајући и развијајући југословенску идеју, а потискујући српски национални програм, те су распад Југославије дочекали неспремни.

„Борба за слободу мора увијек да се манифестује кроз јаку институционално организовану државу. Кад Срби нису имали државу онда су за њих формирани концентрациони логори“, рекао је Додик.

Он је истакао да је данас Република Српска захвална свим појединцима који су у веома незгодном времену на почетку распада Југославије формулисали програм формирања српске државе на простору БиХ.

„Желим да се захвалим свим политичарима тога времена, предвођених Радованом Караџићем и свим војним старјешинама, предвођених генералом Ратком Младићем, јер су стајали на фону одбране српског народа те 1992 године“, подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да многе српске жртве и данас чекају правду, а нема ни оптужби за почињене злочине који су били масовни, односно да су доживјели линеарно осуђивање и оптуживање свих политичких и војних руководилаца Републике Српске.

Додик је захвалио Његовој светости патријарху српском Иринеју на ријечима подршке које је вечерас упутио обраћајући се присутнима.

„За нас је важно да имамо братску и праву, истинску љубав везано за Србију за српски народ у цјелини. Припадамо слободарском народу који је кроз историју све своје побједе остварио са великим жртвама“, рекао је Додик.

Он је подсјетио на српско страдање у Јасеновцу, гђе су Срби били циљ уништавања, те онима који су могли да то учине на тај начин поручио да Срби неће ни заборавити, нити могу опростити.

Додик је напоменуо да је за Српску сутра један важан дан, отварање дионице ауто-пута од Добоја до Прњавора, на траси пута Бањалука – Добој.

„То за нашу заједницу није било нимало једноставно, ни лако. Било је веома тешко обезбиједити све претпоставке да се то учини. Посебно сам поносан на нашу способност не само да имамо идеју да пројектујемо, него и да изведемо тако значајан пројекат“, рекао је Додик.

Он је навео да ће идуће године бити отворена и преостала дионица, дужине 36 километара, од Прњавора до Бањалуке на траси ауто-пута који треба да повеже Бањалуку са Београдом. /крај/мсб/мђ

Српска представља своја достигнућа у различитим областима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска сваки дан у Србији и да манифестацијом „Дани Републике Српске у Србији“ жели да представи своја достигнућа у различитим областима.

„Желимо да се што више дружимо са људима у различитим дијеловима Србије, да појачамо љубав коју Република Српска и Србија имају, да представимо наше добре намјере у смислу сарадње и добрих односа“, рекао је Додик вечерас Срни послије свечаног отварања манифестације „Дани Републике Српске у Србији“.

Он је указао на важност чињенице да се вечерас у „Сава центру“ окупило више од 4.000 људи да би дало подршку овој манифестацији.

Додик је нагласио да ће 25. септембра бити одржан референдум о Дану Републике, те подсјетио да је одлуку о томе донијела Народна Скупштина Републике Српске.