Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СAСТAНКA С ХAНОМ И СЕДНИЦЕ ВЛAДЕ: Наш стратешки циљ је чланство у ЕУ

0

Премијер Aлександар Вучић рекао је данас, после седнице Владе Србије којој је присуствовао европски комесар Јоханес Хан, да ће се Србија, кад је реч о региону, понашати одговорно, да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али да ће умети да штити своје националне и државне интересе.

– Желим лично да се захвалим господину Јоханесу Хану, јер је искрени пријатељ Србије – рекао је Aлександар Вучић.

– Наш стратешки циљ је чланство у Европској унији – додао је Вучић.

 Премијер Србије Aлександар Вучић изјавио је данас да Србија жели добре односе са Хрватском, као и да жели да се са њом такмичи у економском напретку, али не у сукобима и ружним речима.

– Ни данас нећу изговорити ниједну лошу и непристојну реч на рачун Хрватске и њених грађана – рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са европским комесаром Јоханесом Ханом после седнице владе на којој је учествовао европски комесар.

Вучић је истакао да су односи у региону, посебно са Хрвартском били један од тема разговора са Ханом и седнице владе, на којој су чланови владе изнели различите ставове по том питању, различите и од његовог става.

Он је захвалио комесару Хану што, како је рекао, „за разлику од неких других из ЕУ, не бежи од тешких тема и врућих кромпира у рукама“. 

Србија ће, додао је, и даље да се понаша одговорно.

Стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ, али ћемо умети да штитимо и своје националне и државне интересе, истакао је. 

– Кад нисмо сагласни са ЕУ у свему, то ћемо јасно исказати али зелимо да припадамо том типу друштва, да делимо те вредности и мислим да ћемо до многих решења у будућности морати и желети и хтети да дођемо – рекао је Вучић.

Како је рекао, ни данас неће изговорити лошу и нерпистојну реч на рачун грађана Хрватске, ни њихових политичара, али је приметио да су многи од њих били опседнути Србијом и Србима. 

– И да су, из мени непознатог разлога, говорили о мени свакли пут, а о њима нико не говори никада, осим ако изговоре увреду – рекао је Вучић и додао да мисли да је влада донела добру одлуку да не одговара на иступе хрватских званичника.

„Такмичење“ две земље он жели да види на економском, а не политичком терену увреда и ружних речи.

Он је у том контексту рекао да Србија драматично смањујуе свој дефицит у односу на Хрватску, те навео да би мозда и сам био незадовољан да је ситуација обрнута.

ММФ је Србији прогнозирао раст за ову годину 1,2, а неким другима 1,8 одсто, рекао је Вучић и навео да је раст Србије 1,5, а неких других 1,3 одсто.

– То је такмичење, позитивно такмичење које хоћемо, а не у увредама и ружним речима – рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија има стабилне јавне финансије и највећи суфицит у региону, али да о томе не жели да говори.

– Мислите да ми не би било лако да опсујем некога и увредим, да видимо како сам јак и храбар, а следецег месеца да казем да померамо исплату плата и пензија, па да се поново задужујемо – рекао је премијер.

Он је захвалио Хану на подршчи Брисела и додао да очекује да ћемо у будућности имати рационалну подрску, а не „карте бланше“.

– Очекујем да ће у Хрватској бити другачија влада и да ћемо имати боље односе – рекао је Вучић.

Упитан да ли очекује да ЕУ изврши притисак на Загреб да почне да се понаша у скалду са европским стандардима, Вучић је рекао: 

– Не очекујем. Хрватска је чланциа ЕУ, Србија није, захвални смо што имамо готово један третман. Наше је да се боримо, радом да покушамо нешто да урадимо, а то да ли ће нешто да нам падне с неба, то су глупости.

Он је подсетио да је ММФ за следећу годину прогнозирао раст од 2,75 одсто, а да је он бојажљиво рекао Хану да жели раст од 3,75 одсто.

– Сад смем да кажем да очекујем и преко четири. Очекујем и пуно инвестиција, као да су сви из ЕУ навалили, имамо у “пајп лајну“ 80 фабрика – рекао је Вучић додавши да у наредних шест месеци буде отворено четири-пет или шест фабрика.

– Од катастропфалних позиција, дошли смо до тога да неке параметре имамо боље него неке земље ЕУ, на пример кад је реч о буџестком дефициту. Не можемо да се меримо са Немцима, али у односу на друге борићемо се, пристизаћемо у будућности и не плашимо се теског рада – рекао закључио је премијер.

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан рекао је да је захвалан српског премијеру на одлуци да не реагује на изјаве из Хрватске.

Европски комесар Јоханес Хан изјавио је данас да је неспорна посвећеност ЕУ проширењу на Западни Балкан и да је Србија на врху те листе.

Постоји јасна подршка и одлучност да Србија буде у европској породици, нагласиоје Хан на прес конференцији са српским премијером Aлександром Вучићем.

– Почетком јула био је Самит у паризу и сви лидери су изразили посвећеност проширењу Уније на Западни Балкан, а Србија је на врху те листе и будите уверени да има подршке и одлучности да Србија буде у европској породици – рекао је Хан.

Он је истакао да ће ЕУ наставити да „ради напорно“ да би дошло до даљег напретка Србије на њеном европском путу.

Хан је напоменуо и да је усклађивање са европским стандардима у интересу грађана Србије, а не да би задовољилил европске званичнике.

То је, како је рекао, важно због постизања благостања и просперитета, како би земља била привлачнија за стране инвестиције.

Хан је рекао да је важно, те да је срећан што је добио позив да разговара са српском владом и да размене ставове о европском путу Србије.

Како је рекао, то је процес који изискује време, али је али је неопходно да раде не само чланови владе, већ и цело друштво.

– Ми смо одлучни да идемо ка циљу, а то је приступање Србије Унији – рекао је Хан.