Прочитај ми чланак

ТУЖНА ПРИЧА БАКЕ СА ПЕТОРО УНУЧАДИ: Нису гладни само кад спавају

0

Гордана Јоновић из Зајечара, откад јој је син умро а снаја се преудала, мучи муку да сама одгаји петоро унучади. Живе од социјалне помоћи. Једини оброк најчешће из народне кухиње.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гордана Јоновић из Зајечара, откад јој је син умро а снаја се преудала, мучи муку да сама одгаји петоро унучади. Живе од социјалне помоћи. Једини оброк најчешће из народне кухиње.

У трошном, са свих страна окрпљеном кућерку на периферији Зајечара живи Гордана Јоновић са петоро унучади – Јованом (13), Маријом (12), Иваном (10), Горданом (9) и шестогодишњим Златком. Сама их чува, а живе од социјалне помоћи. Једини оброк најчешће им је онај добијен у народној кухињи.

ПОТРЕБНА ПОМОЋ

Овој деци је све потребно: уље, брашно, зимница, поврће, а пре свега да им неко закрпи таван да не би више прокишњавао. Потребни су им и зимска одећа и обућа, макар и изношена, средства за хигијену… Ако је неко у могућности да макар мало одвоји за ове напаћене малишане, теглу ајвара или остарелу јакну са дна ормара, донацију им може послати на адресу: Гордана Јоновић, Улица доктора Стојановића број 2, 19000 Зајечар.

– Мој син Бојан умро је на Ђурђевдан пре пет година. Пао је изненада, убио га је излив крви на мозгу. Када смо давали прву суботу, његова жена је побегла и удала се за другог. Оставила је ове сирочиће. Најмлађи Златко је тада имао девет месеци. Од онда сам им ја и отац и мајка и све што имају – говори бака Гордана очију пуних суза.

Имају два кревета, а да имају и трећи не би имали где да га ставе. Спавају по троје на трошним каучима, који пропадају чим се на њих седне. Гардеробу, коју углавном добијају од Црвеног крста, чувају у торби и кутијама јер немају орман. А и да имају, тешко би га сместили у једну од две премале собе. Бетонски под испуцао, а ни зидови не изгледају много боље.

Немају сто за ручавање. А и да га имају, не би имали шта од хране на њега да ставе и тешко би се свих петоро сместили у три пластичне столице. Уместо постељине, на креветима су наслагана закрпљена истањена ћебад, на вратима уместо стакла залепљени картони. Најгоре је, ипак, кад пада киша.

– Све прокишњава, немамо толико судова да ставимо и сакупљамо кишницу – каже Гордана. – И стари „смедеревац“ је отпозади скроз труо, више уопште не може да нас угреје. Кад је хладно, окупимо се, умотамо и ћутимо. Немамо ни једно једино дрво. Страх ме хвата шта ће бити зимус. Ниједно дете нема ципеле. Прошле зиме су ишли у папучама и исцепаним патикама.

Бака каже да немаштина није највећа мука.

– Златко и Гордана, која данас није ту, имају шум на срцу. Сваког месеца имају обавезну контролу у Београду – једва говори бака. – А, лекар је казао да ће Златка морати да оперише, толико му се стање погоршало. Док деца спавају, ја надгледам Златка, јер се гуши у сну, па морам да га будим.

Да би ублажили глад, деца раније иду у кревет, јер, каже Гордана, док спавају не осећају колико су гладни.

– Јован иде у надницу. Сече дрва, заради и до 500 динара на дан, па од тог новца купим храну. Срце ме боли што се мучи са 13 година, али мора због остале деце – говори бака.

Она каже да су дужни за струју око 10.000 динара, за воду око 15.000, и сваки час чекају искључења. Прошле године били су пет месеци „у мраку“, али се Гордана позајмила да плати рачуне и још увек отплаћује дугове.

Иако живе у више него тешким условима, сви су солидни ученици, неко врлодобар, неко добар, а Златко креће у предшколско.

– Немамо новца ни за једну једину свеску. Немају књиге, оловке, а кад некако дођемо до прибора за школу носиће га у кесама, јер о школским торбама могу само да сањају – прича Гордана.

Сва деца знају када су им рођендани. Тада се надају да ће бака да им поклони кесицу бомбона, па да поделе међусобно и прославе. Али, нема се увек за бомбоне. И то је велики луксуз за њих.